Zes vragen om te weten of een link veilig is
Het goede nieuws is dat mensen steeds beter worden in het onderscheiden van valse mails met phishing-links. Toch blijft alertheid geboden. Als klanten mij vragen hoe ze kunnen weten of het veilig is om op een link te klikken, adviseer ik ze zich de volgende zes vragen te stellen.
1. Vertrouw je de persoon die de link doorstuurt?
De afweging of iemand te vertrouwen is, zou online hetzelfde moeten verlopen als in de echte wereld. Daar controleren we namelijk of de deur op slot is en leren we onze kinderen om niet met vreemden mee te gaan. Gek genoeg klikken de meeste mensen wel, zonder wantrouwen, op een link van een volslagen onbekende. Ik raad je aan dit niet te doen.
Controleer dus altijd de afzender van het bericht. Kijk hierbij niet alleen naar de naam, maar vooral het e-mailadres of telefoonnummer. Je kunt dit bij een e-mail doen door je muis over de naam van de afzender te houden in je inbox. Er verschijnt dan een kleine pop-up met het e-mailadres van de afzender. Je kunt ook de mail openen en zo zien vanaf welk e-mailadres het bericht is verzonden.
Is de afzender een familielid of vriend? En is de link via een betrouwbaar socialmediakanaal of e-mailadres verstuurd? Dan weet je bijna zeker dat de link veilig is. Twijfel je toch? Bel dan de afzender om te vragen of hij is wie hij zegt te zijn. En of hij je bewust de link heeft gestuurd.