Ga direct naar de inhoud

Grotere kans op inbraken tijdens de donkere maanden

Inbraak in donkere maanden.jpg

De winterperiode is het hoogseizoen voor inbrekers. Tijdens de donkere maanden hebben ondernemers dus een grotere kans op inbraak. Wij bereiden je er graag op voor. We bespraken met Henk-Jan van Baak, senior risicodeskundige van Nationale Nederlanden, de risico’s en delen de beste tips om de kans op inbraak zo klein mogelijk te maken.

Welk verhoogd risico lopen bedrijven in de donkere maanden?

In de wintermaanden is het vroeger donker en krijgen inbrekers meer tijd om in te breken. Ook zorgt het koude en gure weer ervoor dat er minder mensen op straat zijn. De kans op getuigen is hierdoor kleiner.

Dit zien we ook terug in de cijfers. In november en december piekt ieder jaar weer het aantal inbraken blijkt uit onderzoek van het CBS. In de maanden januari en februari daalt het aantal inbraken, maar de aantallen zijn nog steeds veel hoger dan in de rest van het jaar. In de jaren 2018 en 2019 werd er 85% tot 96% vaker ingebroken in december dan in juni. Het CBS heeft dit onderzocht voor woninginbraken, maar volgens Henk-Jan van Baak lopen ook bedrijven in de wintermaanden een aanzienlijk groter risico.

 

Hoe kun je jouw bedrijfspand beveiligen tegen inbraak?

Het ontmoedigen van inbraak kan al voldoende zijn om ervoor te zorgen dat criminelen jouw bedrijf overslaan. Laat vooral niet zien hoe aantrekkelijk jouw bedrijf is. Een goede inbraakbeveiliging is belangrijk, maar ook met een aantal eenvoudige maatregelen kun je een inbraak voorkomen. Wij vroegen Henk-Jan wat belangrijke manieren van inbraakpreventie voor bedrijven zijn. Hieronder sommen we ze voor je op:

  • Zeer belangrijk is goed hang- en sluitwerk. De getrainde inbreker kan van een afstand al zien wat de kwaliteit is van het deurbeslag. Slechte sloten hebben ze binnen een paar handelingen open. Bedenk ook dat sloten die jaren geleden nog prima voldeden, inmiddels niet meer voldoende zijn om de inbrekers buiten te houden.
  • Zorg dat bovenramen zijn voorzien van een raamslot en dat de bovenramen bij het verlaten van het gebouw zijn afgesloten. 
  • Voorzie ook andere ramen die open kunnen van raamsloten. Dit voorkomt dat een inbreker na het glas stuk te hebben geslagen, met zijn hand door het gat de raamgrendel aan de binnenzijde kan bedienen.
  • Haal de sleutels uit de raamsloten en berg deze op een veilige plek op.  
  • Door een schroef in het slot te draaien, kunnen de cilinders uit de deur worden getrokken. Dit wordt kerntrekken genoemd. Kies dus minimaal voor SKG 3 sterren cilinders met een “R” rechtsboven de logo. Deze zijn beveiligd tegen kerntrekken.
  • Je kunt ook kiezen voor slotbeslag dat is voorzien van SKG 3 sterren met een “R”.
  • Overheaddeuren zijn voor een inbreker vaak eenvoudig te openen. Plaats hangsloten door de geleiders aan beide zijden van de deur.
  • Een vanaf buiten te herkennen alarminstallatie. Zorg voor stickers van het beveiligingsbedrijf en een flitslicht aan de buitenkant van het pand. Een dergelijke beveiliging kan al voldoende zijn om een inbraak te voorkomen.
  • Een sirene mag vaak alleen binnen het pand. Dit in verband met overlast voor omwonenden. Het is wel een effectieve manier om inbrekers te storen en weg te jagen.

 

Heb je een kleinere kans op inbraak met een bedrijfspand in een woonwijk?

Henk-Jan zegt hierover: “Er is geen substantieel verschil zichtbaar. Het maakt niet uit waar het bedrijf gevestigd is. Een woonwijk heeft het voordeel dat de wijk meer toezicht houdt. Het nadeel is juist weer dat gelegenheidsdieven eerder toeslaan.” Belangrijk is om jouw bedrijfspand zo oninteressant mogelijk te maken. Henk-Jan: “Ga bijvoorbeeld geen energie besparen door in de nacht de lichten uit te doen. Een goed verlicht pand wekt de suggestie van een goede beveiliging en de inbreker denkt dat er mogelijk nog mensen aanwezig zijn.”

 

De kans op inbraak is sterk afhankelijk van de branche waarin je werkt

Henk-Jan ziet een grotere kans op inbraak bij bedrijven waar waardevolle spullen eenvoudig te halen zijn. Het gaat dan vooral om eenvoudig en snel te verhandelen gestolen waren. De trend is om geen auto’s te stelen, maar kostbare onderdelen van auto's. Het gaat bijvoorbeeld om de airbags in de auto’s. Bedrijven met een waardevolle opslag zijn ook in trek. Hierbij kun je denken aan metaalbewerkingsbedrijven. Hier liggen namelijk kostbare snijgereedschappen. Of ondernemingen met opslag van zonnepanelen en omvormers. Deze zijn goed verhandelbaar en door schaarste is er een grote vraag naar.

 

Gouden tips van Henk-Jan van Baak:

  • Inventariseer goed wat je aan goederen en inventaris hebt. Met een inventarislijst kun je voor de verzekering aannemelijk maken wat gestolen is.
  • Zet waardevolle spullen hoog weg in stellingen. Inbrekers doen liever niet teveel moeite en willen snel werken.
  • Omwikkel kostbare goederen op pallets met rekfolie. Dit maakt het lastiger te stelen en het is niet zichtbaar wat voor een goederen het zijn.
  • Zorg dat waardevolle spullen niet zichtbaar zijn vanaf buiten. Blindeer daarom de raampjes in de overheaddeur van het magazijn.
  • Laat geen laptops in het bedrijf liggen.
  • Plaats in winkels en magazijnen mistgeneratoren. Deze zijn effectieve manier om de buit van de inbrekers zo klein mogelijk te maken. Want wat je niet ziet kan je ook niet meenemen.
  • Zorg voor een overdaad aan licht binnen en buiten het gebouw.

Let ook goed op het beveiligen van het bedrijfsterrein zelf. Via een ondernemersvereniging kun je gezamenlijk maatregelen treffen om inbrekers te weren en te voorkomen dat zij snel met de gestolen spullen weg kunnen. Een ondernemersvereniging kan maatregelen treffen in de vorm van cameratoezicht en bijvoorbeeld door: 

  • Het plaatsen van slagbomen op de toegangswegen van het bedrijfsterrein
  • Kentekenregistratie bij het oprijden van het bedrijfsterrein
  • Toezicht door het inhuren van een bewakingsdienst met surveillance-auto’s

Bedrijven op bedrijfsterreinen waar dit soort maatregelen zijn getroffen en die voldoen aan het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), lopen aanzienlijk minder kans op een inbraak. 

Geschreven door

Ook interessant