Ga direct naar de inhoud

Check in 1 minuut of je een veilige website hebt

Veilige website check.jpg

Hoe weet je of je website veilig is? Dat kun je nu zelf checken. Op hoofdlijnen weliswaar, maar die zeggen al veel. Check of je website veilig is met de makkelijke en onafhankelijke tool die de overheid samen met een aantal internetpartijen heeft ontwikkeld. Cyber-expert Marc van Vliet van Perfect Day helpt bij de ontcijfering van de uitkomst. Zo ontdek je in 1 minuut hoe veilig je website is.

Hoe werkt het?

Wil je checken of je een veilige website hebt? Ga dan naar www.internet.nl. Vul de URL van je website in bij ‘Test je website’ en klik op ‘start test’.

 

Wat betekent de score?

Zie je de tool lekker spannend pruttelen? Dat hoort erbij. Na ongeveer een halve minuut krijg je een overall score in procenten. De tool beoordeelt je website op 4 thema’s. Onder de score ziet je daarvan de beknopt conclusie. De overall score geeft een aardig beeld van hoe je website ervoor staat qua veiligheid. Is de score laag? Schrik je je dan niet meteen een hoedje, maar lees eerst goed wat er staat bij de beschrijving van de thema’s. Toegegeven, het is moeilijke taal, maar ik help je bij de ontcijfering.

Houd je website regelmatig up-to-date en verwijder functies of plug-ins die je niet meer gebruikt

Bereikbaarheid via IPv6

IPv6 staat voor ‘Internet Protocol versie 6’. Dit is de meest recente versie van de basis waarop computers met elkaar communiceren via het internet. Deze laatste versie is onder meer beter beveiligd dan zijn voorganger. Je hostingpartij is de aangewezen partij om dit te ondersteunen. 

 

Ondertekening website: DNSSEC

Dit onderdeel van de test checkt of je domein is beveiligd met een geldige handtekening. Is dat niet het geval? Dan kunnen criminelen je domeinnaam omleiden naar een andere website om daar je (potentiële) klanten op te lichten. Ook voor deze beveiligingsmaatregel moet je bij je hostingpartij zijn. Vraag ze of ze dit voor je kunnen regelen.

 

Beveiligde verbinding: HTTPS

Heel belangrijk en een quick win wanneer je hier slecht scoort. Vraag je gegevens van klanten op je website? Moeten ze op je website naam, adres- of zelfs betalingsgegevens invullen? Dan moeten je klanten erop kunnen rekenen dat ze dit met een gerust hart kunnen doen. HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) zorgt voor een veilige verbinding bij het uitwisselen van gegevens. Belangrijk dus dat dit op orde is, al is het maar voor de inschrijving op je nieuwsbrief. Je websitebouwer kan dit vrij eenvoudig en snel voor je in orde maken.

 

Ingestelde beveiligingsopties

Dit onderdeel van de test kijkt in hoeverre de bezoekers van je website beschermd zijn tegen aanvallen van cybercriminelen. De tool kijkt welke risico’s ze lopen tijdens een bezoek aan je website. Wanneer je hier leest dat ‘een of meer aanbevolen applicatie-beveiligingsopties niet is ingesteld’ kun je het beste even je websitebouwer raadplegen.

Ik hoop dat ik je een eindje op weg heb geholpen om je website veiliger te maken. Hoe dan ook: een check kan nooit kwaad.

Geschreven door

Ook interessant