Ga direct naar de inhoud

Vijf manieren om een back-up van gegevens te maken

Backup-maken-van-gegevens.jpg

Een back-up maken van gegevens: iedereen weet dat het verstandig is om te doen. Maar vaak wordt dit niet consequent gedaan. ESET Nederland – IT Security raadt aan om regelmatig een back-up van je bestanden te maken. Doe je dit ook? En weet je hoe? Hieronder vind je vijf opties om een back-up van je gegevens te maken.

Maak meerdere back-ups

Het is verstandig om meer dan één back-up te hebben. En van back-uppen een routine te maken. Niet alleen als je laptop wordt gestolen of de harde schijf uitvalt, maar ook voor het geval dat je computer besmet raakt met ransomware, een hardnekkige vorm van malware.

 

Voorkom ransomware met verschillende back-up-oplossingen

Er zijn veel manieren om je gegevens veilig te stellen via een back-up. Elke oplossing heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zeker als het gaat over het minimaliseren van het risico op een financiële strop door ransomware. 
Stel dat je een back-up maakt van je computer naar een externe harde schijf. En je laat deze externe schijf vervolgens aangesloten op de computer. Dan probeert ransomware ook deze back-up te versleutelen. Je voorkomt dit door de externe schijf los te koppelen wanneer de back-up is voltooid. 

Wat is ransomware?

Ransomware versleutelt je bestanden en dreigt deze te verwijderen als je niet binnen een bepaalde periode ‘losgeld’ (ransom) betaalt. Uitgebreide informatie over dit onderwerp vind je op Online Veilig: ‘Wat is ransomware en wat kun je ertegen doen?’ Sowieso is het raadzaam om je computer te beschermen met de betrouwbare beveiligingssoftware.

 

De verschillende back-up-mogelijkheden:

 

1. Externe harde schijf

Het is precies zoals het klinkt: een externe harde schijf bevindt zich buiten de computer. Dit betekent dat deze kan worden aangesloten op andere bronnen. Als je een externe harde schijf gebruikt als back-up, gebruik deze dan niet als harde schijf voor dagelijks gebruik. Je doet er verstandig aan deze buiten kantoor op te bergen, met het oog op brand- en inbraakrisico’s.

Voordelen:

  • Relatief goedkoop
  • Veel opslagruimte voor grotere bestanden

Nadelen:

  • Een externe schijf staat open voor problemen die zich al voordoen op de computer. Zoals een spanningspiek (een tijdelijke stijging van het voltage) of malware. Bij dit soort problemen werkt de schijf tijdelijk of helemaal niet meer. 

 

2. Network Attached Storage (NAS)

Bedrijven zijn inmiddels redelijk gewend om een back-up van hun bestanden te maken op een extern netwerk. Nu ook steeds meer huishoudens meerdere computers hebben, zijn ook zij op zoek naar een manier om back-ups van diverse apparaten veilig te stellen. 
Door de dalende prijzen wordt het steeds aantrekkelijker om gebruik te maken van een Network Attached Storage (NAS): een draadloze opslag. Een NAS is feitelijk een harde schijf, voorzien van een netwerkaansluiting. Hierdoor zijn bestanden die op een NAS staan beschikbaar voor alle gebruikers in een thuisnetwerk.

Voordelen

  • Automatisch, dus geen risico dat je vergeet een back-up te maken.
  • Draadloze oplossing werkt ook voor telefoons en tablets.

Nadelen

  • Kan kostbaar zijn.
  • De setup en het onderhoud zijn relatief ingewikkeld.

 

3. Cloud Storage

Terwijl Network Attached Storage (draadloze opslag) in principe je eigen Cloud-server is, zijn er andere opties om in de Cloud op te slaan. Wat betreft gemak en gebruiksvriendelijkheid is dit een goede optie. Binnen deze categorie back-up oplossingen zijn er zowel gratis als betaalde mogelijkheden. iCloud, Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive zijn de bekendste namen.

Voordelen

  • Kan worden geautomatiseerd.
  • Een beperkte hoeveelheid ruimte is meestal gratis.
  • Geschikt voor meerdere besturingssystemen.

Nadelen

  • Een internetverbinding is vereist.
  • Je hebt geen invloed op de beveiliging van deze diensten.
  • Diensten zijn niet verplicht om de opslag voor altijd in de lucht te houden.

Ook van je mobiele telefoon kun je een back-up maken. Meer informatie hierover lees je in een artikel op Online Veilig: ‘Waarom en hoe maak je een back-up van je smartphone?’

 

4. Time Machine

Voor de Mac-gebruikers onder ons is er de Time Machine. Deze maakt automatisch een back-up van de harde schijf. Apple verkoopt zijn eigen merk van Time Capsules, maar hiervoor kan elke harde schijf worden gebruikt. Met deze methode maak je automatisch back-ups. Deze worden per uur over de laatste 24 uur gemaakt, dagelijks voor de laatste maand en daarna wekelijks totdat het apparaat vol is.

Voordelen

  • Back-upt automatisch.
  • Dankzij de hoge frequentie van de back-ups blijft je data up-to-date.
  • Je maakt een back-up van de hele schijf, dus niet alleen de key files.

Nadelen

  • Time Machine is alleen voor Apple-gebruikers beschikbaar.

 

5. USB-stick

Ze zijn klein, goedkoop, handig en overal verkrijgbaar. Maar ze zijn ook gemakkelijk te verliezen. Daarnaast weten we niet goed hoe vaak USB-sticks kunnen worden overschreven. Daarom is het verstandig om deze back-up naast andere back-up mogelijkheden te gebruiken.

Voordelen

  • Makkelijk mee te nemen
  • Zeer goedkoop
  • Gemakkelijke overdracht naar andere bronnen

Nadelen:

  • Klein en dus gemakkelijk te verliezen
  • Onzekerheid over lees- en schrijfcycli

 

Maak altijd een back-up

Welke oplossing je ook kiest, maak altijd een back-up van je bestanden. Het liefst meer dan één. Veel mensen denken niet na wat er kan gebeuren als waardevolle bestanden verloren gaan, totdat het te laat is. Maak die fout niet en gebruik bovenstaande tips om je bestanden veilig te stellen

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant?