Ga direct naar de inhoud

5 Tips om autodiefstal en auto-inbraak te voorkomen

Autokraak-diefstal-voorkomen.jpg

Hoewel beveiligingssystemen steeds beter worden, worden ook criminelen steeds slimmer. Een trend is ‘relay attack’: een techniek om auto’s met keyless entry eenvoudig te openen. Henk Schutte, wagenparkspecialist van ABN AMRO Verzekeringen, legt uit hoe relay attack werkt. En geeft tips om een auto-inbraak of autodiefstal te voorkomen.

Tip 1: neem kostbare spullen mee of berg ze op

Niet alleen personenauto’s, maar juist ook bestelbusjes zijn een geliefd doelwit voor dieven. De criminelen hebben het vooral op dure gereedschappen voorzien. Mijn eerste tip is dan ook eenvoudig: neem je kostbare spullen mee of – als dat niet mogelijk is – leg ze uit het zicht. Dat geldt zeker als je parkeert in onveilige buurten, zoals toeristische binnensteden of rustige industriegebieden.

 

Tip 2: zet je bluetooth uit

Laat je je telefoon of tablet in de auto liggen als je aan het werk bent? Zet dan altijd het bluetoothsignaal uit . Dit signaal is namelijk makkelijk te onderscheppen door criminelen. En het verraadt dát er iets te halen valt.

 

Tip 3: kies een gecertificeerd alarmsysteem

Bij ABN AMRO Verzekeringen zien we dat het aantal diefstallen van lichte bedrijfswagens blijft stijgen. Bovendien wordt slechts 30% teruggevonden. Daarom adviseer ik je om je auto goed te beveiligen met een Kiwa SCM-gekeurd alarmsysteem. Daarmee voldoe je aan de eisen van de meeste verzekeringen. En je hebt een systeem dat echt helpt om autodiefstal of een auto-inbraak te voorkomen.

Meer weten? Zo laat je je auto-alarmsysteem certificeren

 

Tip 4: laat het handschoenenkastje openstaan

Vooral ’s nachts is het belangrijk dat dieven zien dat er niets te halen valt. Met een geopend handschoenenkastje geef je een signaal dat er geen waardevolle spullen in je auto liggen. 

 

Tip 5: verdiep je in de risico’s van keyless entry

Heb je een auto met keyless entry? Dan is de kans dat je auto wordt gestolen of leeggeroofd relatief groot. Vooral hybride auto’s met keyless entry zijn momenteel erg in trek. Allard Hendriksen, productmanager bij ABN AMRO Schadeverzekeringen, vertelt je hoe dit komt. En wat je kunt doen om autodiefstal of een auto-inbraak te voorkomen.

Wat is keyless entry?

Keyless entry staat voor het sleutelloos openen en starten van auto’s. Je hoeft je sleutel niet uit je zak te halen of in het contact te stoppen. De motor starten doe je met een startknop.

Keyless entry is heel handig, maar ook risicovol. Criminelen kunnen namelijk het signaal van de sleutel eenvoudig verlengen met een signaalversterker. Zelfs als je het zendertje gevoelsmatig veilig in een tas of achter een raam heeft liggen, kunnen ze snel en geruisloos je auto stelen. Hoe makkelijk dat gaat, zie je in deze video.

Voorkom dat je keyless entry-auto gehackt wordt

Onderzoek van de ADAC, de Duitse ANWB, toont aan hoe eenvoudig het is om auto’s met keyless entry te hacken. Alle 24 auto’s van 19 merken konden tijdens de test eenvoudig geopend worden. De ‘criminelen’ gebruikten daarvoor een signaalversterker die vrij eenvoudig zelf te bouwen is.

Zolang autofabrikanten geen aanpassingen doen om hun techniek te verbeteren, adviseer ik vier dingen.

  1. Kies bij de aankoop van een nieuwe (lease)auto voor een auto met een fysieke sleutel.
  2. Laat een extra startonderbreker inbouwen als je nu al keyless entry hebt.
  3. Laat de sleutel niet op een zichtbare plek liggen, maar berg deze onopvallend op.
  4. Als je de sleutel thuis bewaart, berg deze dan ook goed op. Daarmee voorkom je dat een inbreker je autosleutel vindt. En vervolgens op straat op het knopje drukt om heel eenvoudig te zien waar je auto geparkeerd staat.

Heb je bij ABN AMRO Schadeverzekeringen een (bestel)autoverzekering afgesloten? Vraag dan een gratis beschermhoes voor je zendsleutel bij ons aan.

Relay attack: de favoriete methode van criminelen

Zoals gezegd kunnen criminelen vrij eenvoudig het signaal van je sleutel versterken en zo je auto openen. Deze techniek heet relay attack. Omdat de dieven vervolgens geen sleutel meer nodig hebben om de auto te starten, rijden ze er zo mee weg.

In 2020 had meer dan 80% van de 820.000 auto's met keyless entry geen goede anti-diefstalbeveiliging. Dat betekent dat ongeveer 700.000 voertuigen een mogelijk doelwit zijn van relay attack.

 

4 Manieren om relay attack te voorkomen

Wat kun je doen als je een van die 700.000 auto’s hebt met een hoog risico op relay attack?

1. Voorkom onderschepping van het signaal

Dit is de eenvoudigste en meteen de belangrijkste tip. Berg je zendsleutel op in een goed afsluitbaar, metalen blikje: dat blokkeert het signaal. Er zijn ook speciale blokkeer-opbergmapjes op de markt. Daarmee voorkom je ook dat dieven toeslaan als je op pad bent en de sleutel in je tas of jas zit.

2. Ruil de zendsleutel om

Bij de nieuwere modellen kun je bij de fabrikant je zendsleutel omruilen voor een beveiligd model.

3. Laat je zendsleutel beveiligen

Neem hiervoor contact op met een van onderstaande leveranciers. Zij werken met een goedgekeurd systeem.

4. Laat een startonderbreker met eigen autorisatie plaatsen

De startonderbreker werkt dan onafhankelijk van de keyless-entryfuncties van je auto. Dit helpt om autodiefstal te voorkomen, maar beschermt niet tegen een auto-inbraak. Zie daarvoor de eerste vier tips aan het begin van dit artikel.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant