Op een bouwplaats zijn niet 24 uur per dag, 7 dagen per week mensen aanwezig. Door op jouw bouwplaats camerabeveiliging te installeren is het in ieder geval wel mogelijk om 24/7 toezicht te houden. Je weet dan altijd wat er zich op het terrein afspeelt. Het plaatsen van een camera vermindert daarmee de kans op diefstal, vernieling en vandalisme en kan dit zelfs voorkomen.
Aanwezigheid schrikt af
Een bouwplaats trekt al snel de aandacht. Helaas vaak door mensen waarvan je juist niet wilt dat ze er rondlopen. Door camerabeveiliging op de bouwplaats neer te zetten is er op ieder moment van de dag iemand aanwezig. Bedrijven plaatsen daarbij vaak stickers en borden: ‘Pas op: camerabewaking!’. Mensen van buitenaf weten dan dat ze in de gaten worden gehouden. Dit schrikt kwaadwillende bezoekers af.
Onbevoegde personen in beeld
Mocht de waarschuwing toch niet voldoende afschrikken, dan mogen de camera’s zelf hun werk doen. Ongewenste bezoekers, die het terrein alsnog betreden, worden opgenomen en zijn zichtbaar in beeld. Tegenwoordig werken veel bedrijven met intelligente camera’s: deze detecteren personen en voorwerpen en brengen de bouwplaats haarscherp in beeld.
Spot indringers met live view
Naast haarscherpe beelden is ook live view met beveiligingscamera's mogelijk. Een professional kijkt dan 24/7 mee met de beelden. Op het moment dat de camerabeveiliging onbevoegde personen op jouw bouwplaats detecteert schakelen zij de hulpdiensten direct in. Ondertussen volgt de camera de indringer op de voet. De haarscherpe beelden helpen later bij het opmaken van een goed signalement. Hulpdiensten kunnen de indringer direct identificeren en opsporen.
Live view helpt ook het aantal loze meldingen te verminderen. Wanneer je deze techniek niet gebruikt, zal bij het afgaan van een bewegingssensor direct alarm worden geslagen. Soms is er dan sprake van een loos alarm, waardoor de politie voor niets ter plekke komt. Dat terwijl er op een andere locatie misschien wel een noodgeval is. Wanneer iemand live meekijkt, zal diegene kunnen zien of het echt om indringers gaat of bijvoorbeeld een vogel. Pas wanneer er echt iets aan de hand is worden de hulpdiensten ingeschakeld.
Toezicht tijdens werktijd
Op de bouwplaats heeft camerabeveiliging, naast het in de gaten houden van criminelen, ook andere voordelen. Zo kun je met de inzet van camerabeveiliging ook toezicht houden tijdens werktijd. Gaan de werknemers bijvoorbeeld wel goed met gereedschap, materiaal en machines om? Wanneer er iets kapot gaat en er twijfels zijn over de werkwijze, kijk je “gewoon” de camerabeelden terug. Zo sluit je uit, of juist niet, dat er onzorgvuldig is omgaan met de materialen.
Daarnaast kun je conflicten terugkijken om te achterhalen waarom deze zijn ontstaan en wie er in zijn of haar gelijk staat. Tot slot zullen werknemers zich op de bouwplaats professioneler opstellen. Zij zijn er zich immers van bewust dat er camera’s op het terrein aanwezig zijn.
Extra maatregel: toegangscontrole
Is camerabeveiliging op jouw bouwplaats niet voldoende? Dan kun je daarnaast ook kiezen voor een toegangscontrolesysteem. Dit systeem houdt op elk moment van de dag bij wie op het terrein aanwezig is. Indringers komen op deze manier nog moeilijker binnen. Het systeem schrikt daarmee onwelwillende automatisch af.
Om identiteitsfraude tegen te gaan kun je een toegangspas invoeren. Iedere werknemer, die op de bouwplaats moet zijn, krijgt dan een pas of tag om binnen te komen. Deze wordt gekoppeld aan zijn of haar naam. Op het moment dat zo’n pasje in de verkeerde handen terecht komt (bijvoorbeeld door diefstal), wordt er direct actie ondernomen: het pasje wordt geblokkeerd. Zo kan de dief het terrein niet betreden.
Daarbij is het wel belangrijk dat men de bouwplaats alléén kan betreden met het toegangspasje. Plaats bijvoorbeeld poortjes bij de ingang(en) of zogenoemde ‘obstakels’, zoals slagbomen en hekken. Daarmee versper je de ingang: iemand moet de bezoeker persoonlijk toegang verlenen. Het nadeel hiervan is dat er altijd iemand aanwezig moet zijn.
Camerabeveiliging verhuizen
Een bouwplaats heeft natuurlijk geen vaste standplaats. Wanneer een project af is, verhuist alles naar een nieuwe locatie. Bouwbedrijven denken onterecht dat het onmogelijk is om de camerabeveiliging en toegangscontroles mee te verhuizen. Gelukkig zijn er twee oplossingen:
- Je kunt de camerabeveiliging voor een bepaalde periode leasen
- Je kunt je eigen camerabeveiliging verplaatsen naar de locatie van het volgende project
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je weten welke camerabeveiliging het beste bij jouw bouwplaats past? Camerabeveiliging B.V. helpt je graag verder: samen denken we na over een passend advies.