Ga direct naar de inhoud

Stormschade aan je bedrijf?

De veiligheidsrisico’s van sleutels en sluitingstijden

Als u een eigen winkel of horecazaak hebt, loopt u het risico op inbraak of diefstal. Zeker als uw zaak tot laat geopend is en er grote hoeveelheden contant geld aanwezig zijn. Door goede afspraken te maken met uw werknemers over sleutels en sluitingstijden, verlaagt u die risico’s aanzienlijk.

Sleuteltips

Van een onbeheerde sleutel is zo een kopietje gemaakt. Zorg daarom dat u altijd precies weet waar uw sleutels zijn en wie welke sleutels heeft. Let verder op het volgende:

  • Geef twee personen de sleutel van de toegangsdeuren en de kluis. Als er een alarmsysteem aanwezig is, kunt u hen ook de code daarvan geven. Geef verder niemand anders de sleutel en/of de alarmcode en druk uw werknemers op het hart dat ook niet te doen.
  • U doet er verstandig aan afspraken over sleutelbeheer vast te leggen in een sleutelcontract (zie volgende alinea).
  • Gebruik uitsluitend sleutels die zonder speciaal pasje niet gekopieerd kunnen worden.
  • Laat nooit sleutels onbeheerd achter in deuren, kasten, vitrines of kluizen.
  • Bewaar de kluissleutel op een vaste plek. Mocht een overvaller onder dreiging van geweld de sleutel eisen, dan weet iedereen die te vinden. Zie ook de laatste alinea: Wees geen held!

 

Sluit een sleutelcontract af met uw werknemers

Een eenvoudige, maar preventieve basismaatregel is een sleutelcontract. Als u een sleutelovereenkomst afsluit met uw werknemers, maakt u hen medeverantwoordelijk én aansprakelijk. Wanneer er schade is als gevolg van een inbraak, hoeft u die dan niet uit het ondernemersrisico (lees: uw eigen portemonnee) te vergoeden.

 

Openen en sluiten: kwetsbare momenten

Het moment van openen en sluiten is een kwetsbaar moment voor een winkel of horecazaak. Zeker wanneer dat altijd op hetzelfde tijdstip gebeurt, is uw zaak een makkelijk doelwit. Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u het overvalrisico op die momenten al flink verlagen:

  • Open en sluit de zaak nooit alleen. Controleer voor opening samen de omgeving. Terwijl de een de deur opent, kan de ander de omgeving in de gaten houden.
  • Merkt u iets verdachts op voor opening? Neem geen risico, loop of rijd weg van de zaak en waarschuw de politie.
  • Merkt u iets verdachts bij sluiting? Blijf binnen, doe de deur op slot en waarschuw de politie.
  • Houd er rekening mee dat dieven van het donker houden. De meeste overvallen vinden dan ook plaats in de donkere wintermaanden.
  • Controleer voor het sluiten of er niemand in de winkel is achtergebleven.
  • Dat laatste punt behoeft extra aandacht wanneer de buitendeuren van uw zaak ook dienst doen als nooduitgang. Met andere woorden: wanneer de deuren een duwbalk hebben in plaats van een gewoon slot, kan een dief zich in laten sluiten, zijn slag slaan en daarna fluitend naar buiten wandelen. Alle reden dus om even een extra rondje door uw zaak te lopen na sluitingstijd.

 

Waardevolle spullen na sluiting opbergen

Zorg dat alle waardevolle spullen (geluidsinstallatie, dure artikelen, drank) na sluiting worden opgeborgen of vergrendeld. Maak regelmatig een inventaris van de aanwezige voorraad. Hier geldt de tienprocentregel: alles wat door uw werknemers ‘meegenomen’ wordt dat onder de tien procent van de totale voorraad blijft, valt niet op. Door regelmatige voorraadcontroles te houden, kunt u ook deze marge in de gaten houden. Bovendien: uw werknemers krijgen dan het signaal dat er een goed toezicht is; dat nodigt minder snel uit tot ongewenst gedrag.

 

Niemand meer (naar) binnen

Horecazaken blijven vaak tot laat open, meestal tot 1 uur door de week en tot 3 uur in het weekend; dat verhoogt de kans op inbraak en diefstal. Zorg dat na sluiting de deuren ook echt goed worden vergrendeld en dat uw werknemers niemand meer binnenlaten. Wijs hen op het insluitgevaar: laat ze de toiletten, de keuken en het magazijn controleren of niemand zich daar verborgen houdt.

 

Regelmatige aandacht voor maatregelen

Bedenk verder dat voorzorgsmaatregelen alleen werken bij consequente toepassing. Bespreek ze daarom regelmatig. Bijvoorbeeld tijdens het wekelijkse werkoverleg. Bovendien: wanneer u als ondernemer bewust omgaat met preventieve maatregelen, straalt u dit uit naar uw werknemers én klanten. Het resultaat is dat iedereen zich veiliger voelt

 

Wat te doen bij een overval?

Ondanks alle maatregelen kan het gebeuren dat uw zaak doelwit wordt van een overval; tijdens openingstijden of juist daarvoor of erna. Zorg dat uw werknemers weten hoe ze in zo’n geval moeten handelen. Er zijn meerdere manieren om uzelf en hen daar goed op voor te bereiden. Zo ontwikkelde het CCV een online training met do’s en don’ts. Ook kunt u kiezen om met elkaar een groepstraining Veiligheid te volgen. Hiervoor is subsidie beschikbaar.

 

Wees geen held!

Het belangrijkste is dat uw medewerkers bij een overval direct de inhoud van de kas af moeten geven. Maak duidelijk dat ze NIET moeten proberen de held uit te hangen. Laat ze, zodra de overvallers zijn vertrokken, direct 112 bellen, en een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van de daders geven. Denk hierbij ook aan het kenteken! Houd iedereen binnen en raak ook niets aan totdat de politie ter plaatse is.

Geschreven door

Ook interessant