Ga direct naar de inhoud

Een SCM-alarm voor je bedrijfsauto: wat is het en wanneer is het verplicht?

SCM alarm verplicht.jpg

Heb jij als ondernemer kostbare spullen in je bedrijfsauto liggen, zoals gereedschap of een dure fotocamera? Dan kan het verstandig zijn om een SCM-alarm in je (bestel)auto te laten installeren. In sommige gevallen wordt dit zelfs verplicht door de verzekeraar. Dick Visser, schadebehandelaar Zakelijk Verkeer & Transport, legt uit wat het SCM-alarm is én wat je als ondernemer zelf kunt doen om diefstal en inbraak te voorkomen.

Wat is een SCM-alarm?

Dick: “Een SCM-alarm is een alarmsysteem voor voertuigen. SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging. Deze stichting geeft certificaten voor goedgekeurde beveiligingssystemen. De volledige naam van het keurmerk is Kiwa SCM. Kiwa is hét bedrijf in Nederland dat zich onder andere bezighoudt met de certificering van voertuigbeveiligingen, zoals ingebouwde autoalarmen. Een SCM-alarm is dus een alarm dat is goedgekeurd door Kiwa en voldoet aan de voorschriften.” 

 

Wanneer is een SCM-alarm verplicht?

Dick: “Wanneer je een zakelijke autoverzekering en/of goederentransportverzekering aanvraagt, wordt gekeken welk risico het betreffende voertuig met zich meebrengt. Als blijkt dat een auto extra beveiliging nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege de cataloguswaarde, dan komt er een aparte clausule op de polis te staan. Dit betekent dat je alleen dekking hebt bij inbraak en diefstal wanneer je voertuig het juiste beveiligingssysteem mét keurmerk heeft.

Check bij het afsluiten van een verzekering voor zakelijk vervoer dus altijd de polisvoorwaarden en of een SCM-alarm verplicht is. Schadeclaims kunnen namelijk afgewezen worden als je niet aan de beveiligingseisen voldoet, zelfs als je wel een goederentransportverzekering hebt. Dat wil je natuurlijk voorkomen.”

 

Verschillende SCM-alarmklassen

Het type SCM-alarm mag je zelf kiezen en laten inbouwen, zolang het maar een Kiwa SCM-keurmerk heeft. Dick: “Wel is het belangrijk om bij je verzekeraar te checken welke SCM-klasse je nodig hebt. Er zijn namelijk vijf verschillende klassen. Hoe hoger het getal, hoe zwaarder de beveiliging. Duurdere auto's vereisen een hogere klasse, maar ook diefstalgevoelige auto's zoals de Toyota RAV4 kunnen strengere eisen hebben. Elke verzekeraar hanteert hiervoor zijn eigen normen. De vijf klassen zijn:

  • Klasse 1: Dit is de startonderbreker. Startonderbrekers zorgen ervoor dat de auto niet gestart kan worden als de sleutel (met chip) niet in de buurt is. Sinds 1998 is een startonderbreker in alle nieuwe auto's in Europa verplicht ingebouwd.
  • Klasse 2: Bij deze klasse heeft een voertuig naast de startonderbreker ook een zogenoemde binnendetectiebeveiliging. Bij het inslaan van een ruit of het openmaken van de auto (via motorkap, deuren of achterklep) gaat er een sirene af en springen de knipperlichten aan.
  • Klasse 3: In deze klasse gaat het alarmsysteem ook af als de hellingshoek van de auto verandert. Dit noemen we hellingshoekdetectie. Het systeem wordt geactiveerd bij het ongewenst opkrikken of wegtakelen van de auto.
  • Klasse 4: Bij deze klasse is een voertuigvolgsysteem toegevoegd dat op afstand kan worden ingeschakeld als je auto is gestolen. Zodra je een melding van diefstal maakt, wordt de meldkamer gealarmeerd en de politie ingeschakeld.
  • Klasse 5: Alarmen in deze klasse zijn het meest geavanceerd. De auto beschikt over alle bovenstaande beveiligingssystemen, maar heeft ook een automatisch voertuigvolgsysteem. Dit volgsysteem wordt direct ingeschakeld zodra het alarm van de auto afgaat. En door het GPS-signaal kun je ook zelf zien waar je auto op dat moment is.”

Ben je klant bij ABN AMRO Verzekeringen en wil je een SCM-alarm laten inbouwen? Dan kan dat tegen een gereduceerd tarief bij Clifford Electronics, specialist op het gebied van voertuigbeveiliging.

 

Laat het SCM-alarm jaarlijks herkeuren

Dick: “Heb je eenmaal een SCM-alarm aangeschaft, dan is het belangrijk om het alarm na drie jaar te laten herkeuren. Het certificaat van een SCM-alarm is na inbouw namelijk 36 maanden geldig. Daarna moet het alarm jaarlijks herkeurd worden. Veel mensen weten dit niet of vergeten het, omdat Kiwa geen herinneringen stuurt zoals de RDW dat doet voor apk-keuringen. Zorg dus dat je dit zelf in de gaten houdt, want met een verlopen certificaat ben je niet gedekt bij inbraak of diefstal.”

 

Het belang van beveiliging

Een goede beveiliging van je auto is cruciaal, aldus Dick: “Bij inbraak of diefstal verlies je niet alleen je gereedschap of auto, maar ook de mogelijkheid om te werken. Je loopt dus ook inkomsten mis. Verzekeraars vergoeden bij een goederentransportverzekering alleen de gestolen goederen, maar kunnen je niet direct aan nieuwe spullen helpen.

En denk ook aan de emotionele schade, bijvoorbeeld wanneer je als fotograaf belangrijke foto’s kwijtraakt. Bovendien kun je aansprakelijk worden gesteld als je niet aan je leveringsverplichting kunt voldoen. Een auto-inbraak of diefstal kan dus heel ingrijpend zijn.”

Bestelbusjes aantrekkelijk doelwit

“Veel (mkb-)ondernemers rijden in een bestelbus, vol met gereedschap, apparatuur en andere kostbare materialen. Bestelbusjes met reclame zijn extra aantrekkelijk voor autodieven, omdat ze precies zien om wat voor bedrijf het gaat en wat er ‘te halen’ valt. Dat geldt overigens niet alleen voor ondernemers in de bouw. Ook fotografen, marktkooplui of vertegenwoordigers hebben vaak kostbare goederen in hun bedrijfsauto liggen.”

 

Tips om inbraak of diefstal te voorkomen

Wat kun je als ondernemer zelf doen om inbraak of diefstal te voorkomen?

Neem extra (mechanische) beveiligingsmaatregelen

Autodieven hebben vaak weinig tijd. Zorg dus dat je het ze niet te gemakkelijk maakt. Extra sloten zoals een stuurslot of wielklem kunnen hierbij helpen. Andere voorbeelden zijn: 

  • Een trekhaakslot plaatsen tegen de achterdeuren van je bestelbus, zodat de deuren niet geopend kunnen worden. 
  • Het vervangen van het achterraam en zijramen door een metalen plaat, zodat de ruit niet ingeslagen kan worden.

Kies een goede parkeerplek

Parkeer je auto na een werkdag bij voorkeur voor de deur van je huis of in een loods, in plaats van op een parkeerterrein of in een parkeergarage.

Laat geen kostbare spullen achter

Neem je spullen mee naar huis als het kan. Laad goederen niet alvast ’s avonds in, maar wacht hiermee tot de volgende ochtend.

Dick: “Deze maatregelen verkleinen de kans op inbraak en diefstal en dus op schade. Helaas kun je het nooit helemaal voorkomen, want ook een SCM-alarm biedt geen garantie. Een professionele dief vindt meestal toch wel een manier om te krijgen wat hij wil. Maar een gelegenheidsdief schrik je hier zeker wel mee af. Hoe lastiger jij het ze maakt, hoe minder interessant jouw bedrijfsauto is.”

Geschreven door

Ook interessant