Ga direct naar de inhoud

Energie besparen: meten = weten

Energie besparen.jpg

Een boete door verkeerde energiebesparende maatregelen in je bedrijf. Dat is natuurlijk zonde van je geld. Dan kun je maar beter van tevoren weten aan welke eisen je moet voldoen en welke energiebesparende maatregelen je voor jouw bedrijf kunt nemen. “Weinig mensen begrijpen energie”, meent Karlo Rosing van Keuring Service Nederland. “Je steekt een stekker in het stopcontact en de lamp brandt. Energie is heel ongrijpbaar.”

En dat is precies waarom Karlo ondernemers wil helpen om te voldoen aan de huidige energie-eisen. Een bedrijf dat meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruikt, moet energiebesparende maatregelen nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Heb je een kantoorpand dat groter is dan 100 m3? Dan moet je sinds januari ‘23 ook nog eens minimaal energielabel C hebben.

 

Doe goed onderzoek naar maatregelen

Energiebesparende maatregelen besparen je een boete en zorgen voor een veilige werkplek. Karlo: ‘Maar toch gaat het nog regelmatig fout, met alle gevolgen van dien. Bij Keuring Service Nederland zien we wekelijks bedrijven met problemen waar niemand zich van bewust is. Zo kan een verkeerd lampje op een verkeerde spanning zomaar een brand veroorzaken.’

Zeg je nou brand?! Ja. Energiebesparende maatregelen hebben een win-winsituatie voor jouw bedrijf, maar dan moet je het wel goed doen. Je kan namelijk in de problemen komen met je verzekering als de brand voorkomen kon worden. Daarmee worden die verkeerde energiebesparende maatregelen niet echt kostenbesparend…

Bijvoorbeeld: je vervangt de gecertificeerde TL-lampen in je kantoor door andere lampen, waarvan je zelf denkt dat het energiebesparende lampen zijn. Maar jouw nieuwe lampen hebben geen certificering. De certificering, de zogeheten CE-markering, dat het oorspronkelijke product had, komt te vervallen zodra je het vervangt. CE staat voor 'Conformité Européenne'. Dit is een markering om aan te geven dat een product voldoet aan Europese regelgeving. In de originele situatie had je een product dat goedgekeurd was, maar in de  nieuwe situatie niet meer. Ondernemers denken dan: ‘oh, die lamp vervang ik zelf wel even door een ander model’, maar kunnen goed in de problemen komen. 

 

Bij energie besparen geldt: meten is weten

Als je je problemen niet in kaart brengt, weet je niet welke risico’s je neemt. Het is net als met de boekhouding: hou je dat niet bij? Dan weet je niet hoe hoog de rekening is aan het einde van het jaar. Door te laten meten wat je verbruik is, wat je netspanningskwaliteit is en of er verbeteringen mogelijk zijn, breng je jouw energieverbruik naar een hoger kwaliteitsniveau.

Karlo doet al ruim 20 jaar inspecties van elektra voor verzekeraars. Daarmee heeft hij veel data en meetgegevens vergaard. Met deze meetgegevens heeft Karlo een meetsysteem ontwikkeld waarmee hij brandrisico’s beperkt en blindvermogen aantoont. Dat klinkt misschien moeilijker dan het is. Voor Karlo gaat alles om veiligheid en preventie. Blindvermogen is namelijk de stroom die apparaten wél verbruiken, maar die niet in beweging, warmte of licht wordt omgezet. Verloren stroom dus. En daarmee verloren geld.

Zie blindvermogen als een biertje met schuim. Het schuim is het blindvermogen: het bijproduct van het bier dat je drinkt. Het bier zelf is het werkelijk vermogen. Door het schuim heb je een groter deel van het glas nodig dan wanneer je alleen zuiver bier zou tappen. Wil je meer bier (vermogen)? Dan heb je een extra glas nodig. In plaats daarvan kun je ook het schuim verminderen, waardoor er in het bestaande glas meer ruimte is voor bier (vermogen). Zo gebruik je meer stroom, zonder dat het glas overstroomt.

 

Tips om energie te besparen in jouw bedrijf

Door het stroomverbruik in je bedrijf te meten is het mogelijk om het blindvermogen terug te brengen tot 2%. Er zijn bedrijven die daardoor tot 35% op hun energiefactuur kunnen besparen. Tot 35% besparen op je energiefactuur klinkt natuurlijk goed. Daar kun je direct naartoe werken. Karlo geeft je daarvoor deze tips:

Tip 1: Kies voor goede LED-verlichting

Kijk bij het kopen van nieuwe verlichting naar de kwaliteit en de IP-waarde van de lamp. De meeste mensen zien het verschil niet tussen een A-kwaliteit en een D-kwaliteit lamp; alleen het prijsverschil. Kies altijd voor een goede kwaliteit (LED-)verlichting om veilig te werken. Een ander kenmerk van verlichting is de IP-waarde. Dat is beschermingswaarde tegen vocht en stof. Hoe hoger de IP-waarde, hoe meer de lamp aankan. Een lamp met IP-67 is zelfs bestand tegen een hogedrukreiniger. 

Ondernemers denken vaak dat ze een goede en goedkope keuze maken, maar die twee gaan zelden echt goed samen. Bijvoorbeeld wanneer je een TL-lamp door een LED-lamp vervangt: de voorschakelapparatuur blijft dan zitten en past alleen bij TL, niet bij LED. Daardoor gaat het energieverbruik heel eenvoudig met 10% omhoog. En dat met een LED-lamp. 

Tip 2: Isoleer je pand

Veel warmte verdwijnt via de muren. Isoleer daarom je pand. Veel ondernemers weten wel dat ze hiermee energie kunnen besparen, maar stellen het isoleren van een pand uit, omdat het één keer veel geld kost. Maar denk eens aan de besparing die het op de lange termijn oplevert!

Tip 3: Stel bewegingsmelders in

Als er bij Karlo niemand op kantoor is, gaat de verlichting automatisch uit. Is er wel iemand? Dan gaat de verlichting aan, als dat nodig is. Bij Keuring Service Nederland past de verlichting van het kantoor zich ook automatisch aan op de lichtinval. Is het zonnig? Dan hoeven er geen lampen aan. Met deze maatregel kunnen grote kantorencomplexen ruim 20% op hun energie besparen.

 

Energie besparen en de toekomst

Filter het schuim van het bier. Hoe schoner je netspanning is, hoe beter je apparaten het doen en hoe meer energie je bespaart. Als heel Nederland een filter zou hebben voor blindvermogen, is er geen probleem met de energietransitie. 

Stel: in Nederland bespaart elke grootverbruiker 20% op het energieverbruik door het wegfilteren van het blindvermogen. Dan is alle stroom die over het stroomnetwerk gaat een stuk effectiever, goedkoper én beter voor de wereld. Hoe je dat doet? Schakel een keuringsbedrijf in om jouw bedrijf eens goed onder de loep te laten nemen. Eén keer checken is jarenlang profiteren.

Hoge energiekosten compenseren?

Vraag tot 2 oktober 2023 via de TEK-regeling een tegemoetkoming aan bij de overheid

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant