‘Je ziet het pas als je het doorhebt’ is het Cruijffiaanse motto dat ik mij de afgelopen jaren eigen heb gemaakt. Vooral als het gaat om het zorgen voor een veilige werkomgeving. Hierin zou iedereen zich gezien en gehoord moeten voelen; het is een plek waar je elkaar steunt als het lastig wordt. Helaas leert de realiteit ons dat het vaak anders is.
Sinds begin 2022 is er weer veel (media) aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Dankzij The Voice, Ajax, De Wereld Draait Door en de documentaire BOOS van Tim Hofman praten we eindelijk weer met elkaar over wat er allemaal ‘achter en voor de schermen’ kan gebeuren; ook op de werkvloer. Op 9 maart maakte de Nederlandse publieke omroep bekend dat de hoofdredactie van NOS Sport opstapt, nadat verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de wind waren geslagen. Er zouden onder andere meldingen zijn over pestgedrag en (seksuele) intimidatie.
Ik zou bijna zeggen ‘dank je wel, grote programma’s en bekende Nederlanders’ voor het naar buiten brengen van tal van misstanden. Want nu is er opnieuw aandacht voor dit thema. Los van deze positieve ontwikkelingen realiseer ik me dat de slachtoffers die betrokken waren bij bovenstaande programma’s enorm gedupeerd, niet gezien en niet gehoord zijn. Het is tijd voor een duurzame verandering.
Wat is ongewenst gedrag op het werk?
Je spreekt over ongewenst gedrag als je over de grenzen van een ander gaat. Denk hierbij aan:
- (Seksuele) intimidatie: ongevraagde (seksuele) toenadering of aanraking, (seksueel getinte) opmerkingen of grapjes en het tonen van seksueel expliciete afbeeldingen
- Discriminatie: het anders of ongunstiger behandelen van mensen op basis van hun ras, geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, religie of andere kenmerken
- Geweld: fysiek of verbaal geweld of bedreigingen tegen andere medewerkers
- Beledigende taal of gedrag: beledigende of kwetsende taal