Ga direct naar de inhoud

Hoe is het met jouw werk–privébalans? Gun jezelf een goed ritme

Hoe is jouw werkprivebalans.jpg

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat we minder uren per week werken. Ook zijn we tevredener over het werk en onze vrije tijd. Toch zijn veel mensen moe, uitgeblust en kampen ze met stress en burn-outklachten. Hoe valt dit te verklaren? Irma Leijten – trainer en coach bij HalloSlaap – zoekt het in dit artikel voor je uit én geeft jou tips voor een betere werk-privébalans.

De impact van een verstoorde biologische klok

Een belangrijke oorzaak van onze moeheid is de verstoring van onze biologische klok. Deze interne klok regelt ons slaap-waakritme en is daarmee essentieel voor onze energie, gezondheid en productiviteit. Wanneer werkdruk, een te drukke agenda of stress onze dagelijkse routines, rustmomenten of bedtijden verstoren, dan ontregelen we daarmee onbedoeld deze interne klok. Dat kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, slaaptekort en zelfs gezondheidsklachten.  

 

Veel ballen in de lucht houden

We kunnen tegenwoordig werken waar en wanneer we willen, mede dankzij de technologische ontwikkelingen. Dat geeft ons vrijheid en flexibiliteit, maar de keerzijde is dat de grenzen tussen werk en privé vervagen. De huidige dynamische 24-uurseconomie vraagt snel handelen en continu schakelen, wat ons natuurlijke ritme kan verstoren.  

Ondernemers ervaren daarnaast tal van andere uitdagingen; een tekort aan gekwalificeerd personeel, langere levertijden en snel veranderende wet- en regelgeving. Naast je werk wil je ook tijd maken voor je partner, gezin, hobby’s, sporten en ontspanning. Vaak blijven belangrijke - maar niet urgente - taken, zoals strategisch nadenken, innovaties doorvoeren of kennis opdoen, liggen. Dit alles legt een enorme druk op je rust, tijd en energie.

Te weinig tijd, te veel stress

Veel ondernemers proberen meer te doen dan binnen de beschikbare tijd past. Dit leidt tot tijdsdruk, stress en uiteindelijk roofbouw. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de werk-privébalans, maar ook voor de werking van jouw biologische klok. Onregelmatig werken, laat opblijven en vroeg opstaan verstoren het natuurlijke ritme, waardoor je slaapkwaliteit achteruit gaat en je overdag minder energie hebt. 

“Het liefst zou ik een extra dag in de week erbij hebben” is een veel gehoorde uitspraak. Als je dit herkent is het tijd om je werk-privébalans te onderzoeken. Een gezonde balans betekent niet alleen voldoende vrije tijd, maar ook de energie om die vrije tijd zinvol te besteden. Het begint bij het respecteren van je biologische klok.

 

Hard werken vraag om hard herstellen 

Hard werken is niet ongezond, zolang je je interne batterij tijdig oplaadt. Net zoals een echte batterij leeg raakt door overmatig gebruik, raken ook onze energiereserves uitgeput als we te weinig rust nemen. Dit herstelproces wordt aangestuurd door je biologische klok, die regelmaat en ritme nodig heeft. Ritme geeft duidelijkheid: je systeem weet wanneer het tijd is voor actie en wanneer voor herstel. 

Werk je - om alles af te maken - vaker ’s avonds langer door, ga je later naar bed of sta je vroeger op? Dan raakt je slaap-waakritme verstoord. Hierdoor krijgt je lichaam niet de kans om volledig te herstellen. Met als gevolg: minder energie, concentratieproblemen en een dalende productiviteit. Voorkom dat je in een negatieve spiraal terecht komt en bewaak dus je  biologische klok.   

Tips: Hoe bescherm je je biologische klok?

  • Stel prioriteiten, zowel voor werk als privé. Wat verdient jouw aandacht?
    • Maak een to-dolijst van de vijf belangrijkste taken die jouw aandacht vragen. Focus daarop.
    • Leer ‘nee’ zeggen tegen niet-essentiële vragen of projecten.
    • Delegeer taken waar mogelijk, zodat jij focus hebt voor zaken die er echt toe doen. Vermijd de neiging om alles zelf te willen doen of checken.
  • Respecteer je slaap-waakritme, zodat je fysiek en mentaal volledig kan herstellen.
    • Houd vaste bedtijden aan, zeker in drukke periodes. Dit zijn sterk helpende signalen voor je biologische klok. Je investeert hierdoor in slaapkwaliteit. 
    • Werk niet alle avonden door. Stop minstens 1,5 uur voor het slapengaan, zodat je lichaam en geest tot rust kunnen komen.
    • Zorg voor voldoende slaap. Dat is de belangrijkste manier om je energie en focus te herstellen.
  • Plan herstelmomenten in voor een goede balans tussen actie en herstel.
    • Neem regelmatig vrije dagen en plan lege momenten in je agenda voor ontspanning. Even niets nuttigs hoeven doen, lummelen, loskomen van je werk. Dit stimuleert je productiviteit en creativiteit. 
    • Ontspanning kan ook actief zijn; sporten, wandelen of tijd doorbrengen met vrienden helpt vaak om los te komen van stress. Of je nu sport, mediteert of een goed boek leest, momenten van ontspanning geven je brein ruimte voor creativiteit en herstel. 

 

Conclusie

Een gezonde werk-privébalans is essentieel voor je welzijn, productiviteit en langetermijnsucces. Door aandacht te besteden aan je biologische klok en deze te respecteren kun je beter omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Tijd voor ontspanning, niets ‘nuttigs’ doen, niets hoeven klinkt misschien als tijdsverspilling, maar is nodig om je energie op te laden voor al die belangrijke taken. Investeer in je slaap, herstelmomenten en zorg voor duidelijke prioriteiten.  Je lichaam, je geest en je naasten zullen je dankbaar zijn. 

Geschreven door

Ook interessant

Ongewenst gedrag

  • duurzame-inzetbaarheid
  • veiligheid