Ga direct naar de inhoud

Voldoen aan de CSRD? “Meet en analyseer jouw elektrische installaties!”

CSRD en elektriciteit.jpg

Moet jouw bedrijf aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voldoen? Dan wil je natuurlijk weten welke impact deze op het milieu heeft. Jorlan Peeters, managing director bij HyTEPS, legt uit hoe het slim meten en analyseren van elektrische installaties jou kan helpen om aan de CSRD te voldoen. ‘En het biedt ook andere voordelen!’

In het kort: wat is de CSRD?

De komende jaren moeten steeds meer bedrijven aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voldoen. In een zogenoemde ‘duurzaamheidsrapportage’ geven zij antwoord op de vraag: ‘Welke impact hebben onze activiteiten op mens en milieu?’ Jorlan: ‘Bedrijven worden zo gedwongen om transparanter te zijn over hoe zij omgaan met het thema duurzaamheid.’

Buiten de grenzen van jouw bedrijf

Bedrijven zijn vaak nauw met elkaar verbonden. Zo heeft een winkel een fabriek nodig om producten te vervaardigen. Die fabriek is op zijn beurt weer afhankelijk van leveranciers die grondstoffen brengen. Jorlan: ‘Om te kunnen voldoen aan de CSRD moeten bedrijven daarom niet alleen hun eigen zaakjes op orde hebben, maar ook de duurzaamheidsaspecten van de hele supply chain in hun rapportage meenemen.’

Meer informatie: “Duurzaamheidsrapportage CSRD: wat betekent dit voor jou?

 

Energieverbruik in kaart

Bij verduurzaming denk je al snel aan het besparen van energie. ‘Met de CSRD worden bedrijven dan ook aangemoedigd of zelfs verplicht om hun energieverbruik en de efficiëntie van hun elektrische installaties te rapporteren. Om dat te kunnen doen is het belangrijk om te investeren in de monitoring en analyse daarvan.’ 

Ook in de vervolgstap blijft monitoring en analyse belangrijk. ‘Wanneer je je huidige prestaties eenmaal in kaart hebt gebracht, is het tijd om deze te verbeteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te investeren in energie-efficiënte systemen om verspilling te voorkomen. Daarnaast kun je inzetten op duurzame energiebronnen. 


De CSRD en ‘Power Quality’

Een goede ‘Power Quality’ kan helpen om te voldoen aan de eisen van de CSRD. Maar wat is dat precies? Welke invloed heeft het op jouw duurzaamheidsrapportage én wat kan dit voor jouw verzekeringen betekenen? 

Wat is Power Quality?

‘Power Quality’ is de kwaliteit van spanning en stroom. Hoe stabiel en zuiver is de elektrische stroom die door een elektriciteitsnetwerk wordt geleverd? Een goede Power Quality (PQ) houdt in dat de elektrische stroom stabiel is: er zijn geen grote fluctuaties of onderbrekingen. Hierdoor kunnen elektrische apparaten efficiënt functioneren. Je kunt dan meer uit jouw bestaande installaties halen (“inbreiding”). Ook kunnen hernieuwbare energiebronnen zonder risico’s worden ingezet. 

Een goede Power Quality betekent ook: 

  • Een lagere belasting van het netwerk
  • Minder energieverliezen
  • Verbeterde betrouwbaarheid van de stroomvoorziening

Als de Power Quality slecht is, kan dit juist leiden tot problemen. Denk aan: storingen in de apparatuur, onnodig energieverbruik (of: energieverlies) en zelfs schade aan elektronische systemen. Kortom: met een goede Power Quality kun je de ecologische voetafdruk van jouw organisatie verkleinen. 

Power Quality en de CSRD

Het optimaliseren van jouw Power Quality kan jou helpen om aan de CSRD te voldoen. Daarmee laat je namelijk zien dat je stappen zet om duurzamer te ondernemen. Je beperkt de hoeveelheid energie die jouw bedrijf nodig heeft, juist omdat je apparaten de energie efficiënter gaan gebruiken. Het is dus verstandig om deze optimalisatie op te nemen in jouw duurzaamheidsrapportage. 

Ook verstandig voor kleine bedrijven
Het optimaliseren van de Power Quality is niet alleen belangrijk voor bedrijven die zelf CSRD-plichtig zijn, maar ook voor kleinere bedrijven. Omdat steeds meer bedrijven naar de prestaties van ketenpartners gaan kijken, is optimalisatie belangrijker dan ooit. 

Het niet naleven van de CSRD kan grote gevolgen hebben, vertelt Jorlan: ‘Je kunt te maken krijgen met juridische acties, boetes en sancties. Ofwel: de financiële risico’s zijn groot.’ Bedrijven die niet voldoen aan duurzaamheidscriteria kunnen minder aantrekkelijk zijn voor investeerders en klanten. Zij kunnen dan moeite hebben om financiering te verkrijgen of te behouden. Dit beïnvloedt financiële prestaties en stabiliteit op de lange termijn. 

 

Invloed op verzekeringen

Verzekeringsmaatschappijen nemen CSRD ook mee bij het beoordelen van risico’s. Daarmee heeft de wetgeving invloed op het bepalen van de voorwaarden en premies. Wanneer je niet aan de CSRD voldoet, kan dit dus ook gevolgen hebben voor jouw verzekeringen. Denk aan een hogere risicobeoordeling, hogere premies of in het ergste geval weigering van dekking. Ook kunnen verzekeraars ervoor kiezen om bepaalde risico’s uit te sluiten of aanvullende eisen stellen. 

Een betere Power Quality

Aan de andere kant staan verzekeraars juist positief tegenover bedrijven die wel aan de CSRD voldoen. Juist als het gaat om het verbeteren van elektrische installaties (en dus de Power Quality). 

Een betere Power Quality betekent minder spanningsschommelingen en stroomonderbrekingen, die vaak de oorzaak zijn van vroegtijdige slijtage of uitval van apparatuur. Apparaten gaan dus minder snel stuk. Ook zorgt een stabiele en efficiënte elektrische stroom ervoor dat machines en apparaten optimaal functioneren. Dit leidt weer leidt tot minder energieverbruik en lagere energiekosten. ‘Goede Power Quality betekent stabielere bedrijfsvoering en minder financiële risico's, wat weer kan leiden tot een gunstiger risicoprofiel. Dit kan ervoor zorgen dat je én gunstigere verzekeringsvoorwaarden aangeboden krijgt én minder premie betaalt.’ 

 

Hoewel de CSRD zich vooral richt op het rapporteren van onze impact op milieu en mens, reiken de gevolgen volgens Jorlan dus veel verder. ‘Door jouw elektrische installaties en Power Quality te verbeteren, verklein je niet alleen je eigen voetafdruk. Je hebt ook indirect invloed op je eigen verzekeringsvoorwaarden en de premies die je daarvoor betaalt.’ Win-win, dus. 

Voldoen aan de CSRD?

ABN AMRO helpt je het meeste uit de verplichting te halen; hoe zet je de CSRD effectief in voor circulaire transformatie?

Geschreven door

Ook interessant

CSRD en het MKB

  • verduurzaming
  • wetgeving

CSRD (stappenplan)

  • wetgeving
  • verduurzaming