Wettelijke zorgplicht
Als een medewerker gewond raakt of op een andere manier schade lijdt tijdens de werkzaamheden, moet je kunnen aantonen dat je je wettelijke zorgplicht bent nagekomen. Naast de morele verplichting om een goede werkgever te zijn, is ook de verantwoordelijkheid als ondernemer in de wet vastgelegd. De Arbowet verplicht je geschikte voorzieningen te nemen zodat je werknemers veilig kunnen werken. Bedenk daarnaast dat je in veel gevallen verantwoordelijk bent voor de schade die je werknemers oplopen tijdens werk.
Een ongeluk vermijden
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker in de bouwsector. Hoe die hoekjes eruitzien, is per bedrijf verschillend. Daarom is iedere ondernemer met personeel wettelijk verplicht om een RI&E uit te (laten) voeren: een Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Dat geeft je een goed beeld van aandachtspunten op het gebied van werknemersveiligheid. Op die manier kun je een veilige werkomgeving creëren voor je personeel. Een extra voordeel is dat het uitvoeren van een RI&E jou als werkgever helpt om je aansprakelijkheid bij een mogelijk ongeval te verminderen.
Wat is een RI&E?
Een RI&E bestaat uit twee onderdelen. Allereerst omvat het een lijst van alle risico’s binnen je bedrijf: zowel op veiligheids- als gezondheidsgebied. Als tweede omvat het een plan van aanpak om de risico’s te vermijden. Deze twee onderdelen stellen je in staat om de veiligheid van je personeel te waarborgen én om de daarbij behorende financiële risico’s te verminderen. Want je kunt alleen de juiste preventiemaatregelen nemen, wanneer je weet welke risico’s er zijn binnen je bedrijf.
Instructie personeel en naleving
Een veilige bouwplaats begint met duidelijke instructies voor al je werknemers. Het is essentieel dat deze instructies nauwkeurig worden opgevolgd om ongelukken te voorkomen. Als een werknemer gewond raakt doordat hij de vereiste veiligheidsuitrusting niet draagt, ben jij als werkgever hiervoor aansprakelijk. Overweeg daarom het aanstellen van een veiligheidscoördinator, vooral op grotere bouwplaatsen, om ervoor te zorgen dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. Vergeet niet dat je als werkgever ook verantwoordelijk bent voor de veiligheid van ingehuurde zzp'ers.
Bouw veilig-app
FNV Bouw heeft een handige app genaamd "FNV Veilig werken in de bouw" ontwikkeld om je werknemers te ondersteunen bij veilig en gezond werken. Met deze app krijgen zij toegang tot informatie uit verschillende arbocatalogi voor de bouwnijverheid, handige checklists en een overzicht van risico's en maatregelen. Ook kunnen werknemers de veiligheid van hun werkplek beoordelen door aan te geven waar ze werken en wanneer.