Ga direct naar de inhoud

Winkeloverval voorkomen: het risico van kassa’s en kluizen

Kassa-geld-diefstal.jpg

Als je een eigen winkel of horecazaak hebt, loop je het risico op een overval. Zeker als veel van je klanten met contant geld betalen. Waar moet je je kassa’s plaatsen: voor of juist achter in de winkel? En hoe maak je veilig en verstandig gebruik van (afroom)kluizen? Martijn Wildeboer, specialist gebiedsgerichte vermogenscriminaliteit bij Platform Veilig Ondernemen, geeft je informatie en tips.

Wat is de beste plek voor je kassa’s

Wat voor je bedrijf de beste oplossing is, hangt af van het risico. Als het risico op een overval het grootst is, plaats je de kassa’s ver van de voordeur. Is de kans op winkeldiefstal juist groter? Plaats je kassa’s dan wél bij de voordeur. 

Meer kans op een overval? Plaats je kassa’s achterin

Een overvaller verkent meestal eerst de situatie: hij bekijkt waar de kassa’s staan en hoe je medewerkers met geld in de zaak omgaan. Heeft je bedrijf goed georganiseerde en veilige procedures? Dan is de kans groot dat de overvaller zich richt op andere winkels, waar de zaken minder goed geregeld zijn. 

Tips om overvallers te ontmoedigen

  • Plaats je kassa niet te dicht bij de voordeur. Niets is fijner voor een overvaller dan in twee stappen binnen te zijn. En dus ook weer in twee stappen buiten.
  • Heeft je winkel meerdere kassa’s? En hoef je er maar een te openen? Open dan de kassa die het verst van de ingang is geplaatst. Dit verlengt de route die een overvaller moet afleggen om bij het geld te komen. En dat wil hij altijd voorkomen.

Meer kans op winkeldiefstal? Plaats je kassa’s voorin

Zijn de producten die je verkoopt gevoelig voor winkeldiefstal? Plaats de kassa’s dan bij de voordeur. Je dwingt dan elke klant om altijd langs de kassa lopen wanneer zij een product hebben uitgekozen. 

Ontmoedig dieven en overvallers

Het helpt als je mensen met slechte bedoelingen direct ontmoedigt. Geef al bij de ingang duidelijk aan dat er geen biljetten van 200 en 500 worden aangenomen. En zorg dat er nooit grote hoeveelheden contant geld voor het grijpen liggen. Regelmatig contant geld afstorten in een afroomkluis is daar een goede manier voor.

Met deze twee maatregelen ziet een potentiële overvaller dat er fatsoenlijk met geld wordt omgegaan. En weet hij dat er niets te halen valt.

Zorg voor zicht naar binnen en naar buiten

Een ander belangrijk punt is het zicht. Zorg dat je van buiten de winkel goed naar binnen kunt kijken en andersom. Doe je dat niet? Dan kan een overvaller zomaar zijn gang gaan, zonder dat iemand buiten dat kan zien. Plaats dus bijvoorbeeld geen rekken voor de ramen die het zicht belemmeren. 

 

Ga niet bij de kassa staan als je alleen bent

Wist je dat ongeveer 60% van de winkels een één-, twee- of driemanszaak is? Ook in veel horecazaken zijn vaak maar een of twee mensen aan het werk. 

Sta je alleen in de zaak? Zorg dan dat je niet bij de kassa staat als dat niet nodig is. Op die manier verhoog je de drempel voor een overvaller: hij zou je namelijk ‘mee moeten nemen’ naar de kassa om die te openen. En dat wil hij liever voorkomen. 

Sta je met z’n tweeën? Zorg dan dat er altijd iemand voorin staat. Dan moet een overvaller namelijk langs een medewerker en ook dat doet hij liever niet.  Ook als je met zijn tweeën bent, is ons advies sowieso om niet bij de kassa te staan als dat niet nodig is.

 

Werk van achter naar voren bij opruimen en afsluiten

Opening en sluiting zijn momenten waarop overvallers het vaakst hun slag slaan. Zorg er dus voor dat je op deze momenten zichtbaar bent, ook voor mensen in de straat. 

Ruim je altijd je winkel op aan het einde van de dag? Werk dan van achter naar voren. Zo ben je tegen sluitingstijd bij de ingang  en moet een eventuele overvaller langs je de winkel in. Dat zal hij willen voorkomen. Bovendien ben je bij de ingang beter zichtbaar voor voorbijgangers.

 

Tel je geld pas na sluitingstijd

Wacht met het tellen van je geld tot na sluitingstijd, als de deuren op slot zijn. Het spreekt voor zich, maar niet iedere ondernemer doet het. Tel het geld ook altijd op een plek waar niemand kan zien hoe groot je dagopbrengst is. 

De afroombox koppel je vanzelfsprekend ook pas af als je zeker weet dat al je deuren veilig op slot zijn. Vergeet niet de achterdeur te checken. Denk ook na over waar je je kluis plaatst. Dat is in elk geval een plek waar geen klanten komen en waar niemand naar binnen kan kijken.

 

Hoe kies je de juiste kluis

Jouw uitgangspunt: ‘hoe meer waarde in de kluis, hoe ‘zwaarder’ de kluis’.  Daarmee weet je echter nog niet aan welke voorwaarden je kluis moet voldoen. Daarom heeft branchevereniging VGW (Vereniging Geld- en Waardeberging) (VGW) een informatiekaart gemaakt. Hier zie je de relatie tussen Europese normering (zoals EN 14450 en EN 1143-1) en de waarde in de kluis.

 

Zorg voor veilig geldtransport

Veel geld in je kluis verhoogt het risico op een overval. Stort dus altijd op tijd af bij de bank.

Adviezen om geld veilig af te storten

Kies een bankfiliaal bij je de buurt, zodat je looproute niet onnodig lang is. Vervoer je geld in een plastic tas van een willekeurige andere winkel, bijvoorbeeld van een supermarkt. Gebruik in ieder geval niet de welbekende geldtasjes, daar val je mee op en bovendien weet iedereen wat daarin zit. Houd altijd een mobiele telefoon bij de hand, waarmee je iemand kunt waarschuwen bij onraad.

Stort je geld af op verschillende tijdstippen en dagen. Op die manier kunnen overvallers geen patroon herkennen. Geef niemand informatie over de hoeveelheid geld die je afstort of in de kluis hebt. Niemand hoeft deze bedragen te weten.

 

Toon je maatregelen om winkeldiefstal te voorkomen

Welke preventieve maatregelen je ook neemt: maak ze kenbaar bij de ingang van je zaak. Vermeld dat je een kluis met een tijdvertraging hebt of een overvalspray. Laat weten dat je geen biljetten van € 200 en €500 aanneemt en maak duidelijk dat je camera’s hebt hangen.

Hoe meer je laat zien, hoe minder aantrekkelijk je zaak is voor diefstal en overval. Uiteraard moet je de middelen die je benoemt, ook daadwerkelijk hanteren.

 

Zo bereid je je goed voor

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid biedt gratis e-learnings. Als je deze volgt, leer je hoe je het risico op winkeldiefstal of een overval verkleint. En wat je moet doen als het toch zou gebeuren. Bekijk de e-learnings.

Geschreven door

Ook interessant