Ga direct naar de inhoud

Met de (zakelijke) auto op wintersport: dit moet je weten

Zakelijke auto wintersport.jpg

De winter staat weer voor de deur en veel mensen kijken uit naar hun skivakantie. De meeste vakantiegangers gaan met de auto op wintersport. Waar moet je op letten als je met je (zakelijke) auto naar een skigebied gaat? En ben je dan eigenlijk wel verzekerd? Henk Schutte, Wagenparkspecialist, vertelt je er alles over in dit artikel.

In elk land andere regels

De belangrijkste tip die ik kan geven, is: ga goed voorbereid op reis. Dit klinkt misschien als een open deur, maar er zijn genoeg mensen die daar niet de tijd voor nemen. Als ondernemer heb je het vlak voor de (ski)vakantie vaak druk met het afronden van belangrijke opdrachten en het overdragen van taken. In de haast kun je dan iets vergeten. Denk bijvoorbeeld aan de geldigheid van je paspoort of identiteitskaart.

Ik raad iedereen aan om zich van tevoren goed in te lezen. In elk land gelden namelijk andere (verkeers)regels en verplichtingen. Bovendien kunnen regels ook elk jaar veranderen. Kijk dus goed of er voor je aankomende wintersport misschien aanpassingen gelden. Op de website van de ANWB vind je een handig overzicht van alle verkeersregels per vakantieland.

 

Laat je auto controleren

Naast het kennen van de regels per land, is het ook belangrijk om je auto vooraf te laten controleren bij een autogarage of je autodealer. Dit wordt lang niet altijd gedaan, maar het kan je een hoop ongemak tijdens je vakantie besparen. Je wilt liever niet met knipperende dashboardlampjes op de vluchtstrook belanden. Het is dus verstandig om voor je skivakantie alle onderdelen van je auto te laten controleren op eventuele gebreken en winterklaar te maken.

Een voorbeeld hiervan is de ruitenvloeistof. Als je met de auto op wintersport gaat, sproei je gemiddeld meer. De wegen naar de skigebieden zijn vaak nat en liggen vol met zout, waardoor je sneller vieze autoruiten krijgt. Neem altijd ruitenvloeistof mee met voldoende antivries (minimaal -20°C). Zo voorkom je dat de vloeistof onderweg bevriest en je het niet kunt gebruiken.

 

Wat moet je (verplicht) meenemen/monteren?

Een aantal dingen zijn onmisbaar wanneer je op skivakantie gaat. Denk aan winterbanden, sneeuwkettingen en tol- en milieustickers. Ik zet de belangrijkste regels voor de vier bekendste wintersportlanden op een rij:

Winterbanden

Winterbanden zijn essentieel in skigebieden. Door de aangepaste samenstelling van het rubber en een dieper profiel heb je meer grip op besneeuwde en gladde wegen. De regels voor het gebruik van winterbanden per land zijn als volgt:

  • Duitsland: verplicht als winterse omstandigheden dat vereisen. Winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
    Let op: sinds 1 oktober zijn de regels voor het gebruik van winter- en vierseizoenenbanden strenger. Je mag alleen nog rijden op banden waar een sneeuwvloksymbool op staat. Banden die alleen de aanduiding M+S hebben, voldoen niet meer aan de eisen.
  • Oostenrijk: van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg geheel of gedeeltelijk is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Buiten de genoemde periode kan in de bergen het gebruik van winterbanden ook verplicht zijn. Dat wordt dan aangegeven met een verkeersbord.
  • Zwitserland: niet verplicht, maar het wordt wel dringend aangeraden. Je kunt namelijk een boete krijgen voor het veroorzaken van hinder op de weg, als je op banden met onvoldoende grip rijdt.
  • Frankrijk: van 1 november t/m 31 maart verplicht in de berggebieden (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica). In de rest van Frankrijk wordt het gebruik van winterbanden aangeraden.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, op een lage snelheid en voor een kort stukje. Ze bieden extra grip en daardoor meer veiligheid. Er zijn verschillende soorten en maten en ook het gebruik ervan verschilt per land. Als sneeuwkettingen verplicht zijn, wordt dit aangegeven met een speciaal verkeersbord: een rond, blauw bord waarop een wit wiel met een sneeuwketting staat.

  • Duitsland: mogelijk verplicht bij winterse omstandigheden. Als er geen sneeuwkettingenbord staat, maar de weg (grotendeels) met sneeuw of ijs is bedekt, is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken. Ligt er geen ijs of sneeuw op de weg, dan is het verboden met sneeuwkettingen te rijden.
  • Oostenrijk: verplicht als dat wordt aangegeven met het verkeersbord en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs zijn bedekt.
  • Zwitserland: verplicht als dat wordt aangegeven met het verkeersbord en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. In sommige gevallen geldt deze verplichting niet voor auto's met vierwielaandrijving. Dit wordt dan aangegeven met het onderbord ‘4 x 4 ausgenommen’. 
  • Frankrijk: van 1 november t/m 31 maart ben je verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben in de berggebieden (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) tenzij je op winterbanden rijdt.

Tolvignetten en milieustickers

Een tolvignet is een sticker waarmee je laat zien dat je tol hebt betaald voor de (snel)wegen. Dit vignet heb je nodig in Oostenrijk en Zwitserland. In Duitsland betaal je over het algemeen geen tol, terwijl Frankrijk juist bekend staat om zijn tolwegen. Een tolvignet is daar niet nodig, je betaalt de tol direct bij de tolpoortjes, of met een tolbadge.

Met een milieusticker laat je zien dat je auto voldoet aan de gestelde milieueisen om in een milieuzone te mogen rijden. Ook hiervoor zijn de regels per land verschillend. Oostenrijk kent nog geen milieuzones, maar Duitsland, Zwitserland en Frankrijk wel. Een volledig overzicht van alle regels vind je op de website van de ANWB.

Overige uitrusting

Dan zijn er nog overige spullen die van pas komen tijdens de wintersport en die zelfs in veel landen verplicht zijn om bij je te hebben. Denk aan een verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes en reservelampjes voor je autolampen. Vergeet ook niet om een (fleece)deken en voldoende eten en drinken mee te nemen, voor het geval je onverhoopt met pech langs de weg komt te staan.

Ook wat betreft de winteruitrusting van je auto gelden er in elk land weer andere regels. Op de website van de ANWB vind je een uitgebreid overzicht van de verplichtingen per skivakantieland.

 

Check je verzekeringen

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Zeker als je op wintersport gaat. Door sneeuw en gladheid loop je meer risico op een ongeluk met de auto. Maar ook tijdens het skiën, snowboarden of wandelen kan er iets gebeuren. Bekijk voor vertrek daarom onderstaande mogelijkheden:

Wintersportverzekering

Met alleen een reisverzekering en zorgverzekering ben je meestal niet voldoende verzekerd als je op skivakantie gaat. Veel verzekeraars bieden daarom een speciale wintersportverzekering aan. Met zo’n verzekering ben je verzekerd bij schade, diefstal of verlies van je skispullen. En raak je gewond of geblesseerd, dan kun je ook de kosten voor hulpverlening, de niet gebruikte lessen, de resterende dagen van je skipas en gehuurde uitrusting vergoed krijgen. Check wel vooraf altijd de voorwaarden.

Autoverzekering en aanvullende dekkingen

De dekking van je (zakelijke) autoverzekering - WA, WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco - bepaalt welke schades je vergoed krijgt. Wil je helemaal zonder zorgen op skivakantie? Denk dan aan het afsluiten van aanvullende dekkingen zoals de Schadeverzekering voor Inzittenden, de Ongevallen-inzittendenverzekering en de Motorrijtuigen Rechtsbijstandverzekering:

  • Een Schadeverzekering voor Inzittenden keert een bedrag uit wanneer jij - als bestuurder of inzittende - letselschade of materiële schade oploopt door een verkeersongeval met je zakelijke auto. Hierbij maakt het niet uit wie er aansprakelijk is.
  • Een Ongevallen inzittendenverzekering keert een bedrag uit wanneer je - als bestuurder of inzittende - blijvend invalide raakt of overlijdt door een verkeersongeval met je auto.
  • Een Motorrijtuigen Rechtsbijstandverzekering biedt rechtsbijstand bij een conflict met betrekking tot je zakelijke auto of wanneer dit dreigt te ontstaan.

Let op: in Duitsland en Oostenrijk is het rijden met winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zoals ik eerder vertelde. Rijd je bij winterse omstandigheden op zomerbanden en raak je betrokken bij een ongeval? Dan kan dit worden gezien als grove nalatigheid. Je kunt dan (mede)aansprakelijk worden gesteld, omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht. Ben je nalatig geweest, dan kan de verzekeraar de schade op jou verhalen. Dat kan een hoge kostenpost worden. Zorg dus dat je de regels van het land kent én dat je goed verzekerd de weg op gaat.

Groene kaart

Wanneer je een (zakelijke) autoverzekering afsluit, ontvang je standaard de groene kaart. De groene kaart noemen we ook wel een internationaal verzekeringsbewijs (IVB). Dit is een bewijs dat jouw voertuig ook in het buitenland verzekerd is. In de meeste landen is een digitale groene kaart voldoende om bij je te hebben. Check voor vertrek of je nog een geldige groene kaart hebt. Zo niet, neem dan contact op met je verzekeraar.

 

Mag ik met mijn zakelijke auto op wintersport?

Als je een eigen zakelijke auto hebt, dan mag je altijd naar een skigebied reizen. Heb je een leaseauto? Dan is het verstandig om vooraf contact op te nemen met je leasemaatschappij. Mogelijk stellen zij wel beperkingen of regels aan het reizen naar een skigebied.

Kortom: zorg dat je goed voorbereid op reis gaat en voorkom problemen onderweg of op je vakantiebestemming. Heb je vragen? Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur voor een persoonlijk advies.

 

Tips van Henk in één oogopslag

  • Controleer de geldigheid van je identiteitsbewijs;
  • Check de (verkeers)regels van elk land voor winterbanden, sneeuwkettingen en vignetten;
  • Laat je auto-onderdelen voor vertrek controleren bij een garage;
  • Neem altijd ruitenvloeistof met antivries, een verbanddoos en een fleecedeken mee;
  • Check je (aanvullende) verzekeringen en zorg voor een geldige groene kaart.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant