Ga direct naar de inhoud

Zware regenbuien voorspeld: nummer 1 oorzaak waterschade

Zware regenbuien.jpg

Het KNMI voorspelt zware regenbuien. Tijdens zo’n ‘wolkbreuk’ kan 75 mm regen of meer vallen. Je kunt je voorstellen hoe groot de waterschade is bij een verstopte goot of een openstaand raam. Met deze tips voorkom je waterschade: in en aan je huis en bedrijfspand.

Waterschade voorkomen

Komt er een zware bui aan? Volg dan het volgende stappenplan: 

  • Check of alle ramen en deuren goed dicht zijn; laat kiepramen niet op een kier staan. 
  • Haal spullen, die niet tegen water kunnen, naar binnen of dek ze goed af. Denk aan je barbecue en de kussens van je tuinset. 

 

Controleer de afvoer

Veel waterschade ontstaat door een verstopte waterafvoer. Het water kan niet via de dakgoten en de regenpijp weglopen en veroorzaakt daardoor lekkage. Daarom raden we je aan om eens per halfjaar de dakgoten leeg te maken: 

  • Verwijder bladeren en ander vuil uit de goten. 
  • Check de aansluiting op de regenpijp. 
  • Kijk - als je toch op de ladder staat - of de dakbedekking nog intact is. Liggen alle dakpannen of shingles nog netjes naast elkaar of zie je gaten waar het water doorheen kan?

Meer informatie: 'Pas op voor waterschade door daklekkage!'

 

Heb je een plat dak?

Bij een plat dak is het helemaal belangrijk dat het water weg kan. Wanneer er te veel water op het dak blijft staan, is de kans op lekkage in je pand groot. Soms bezwijkt zelfs het hele dak onder het gewicht van het water. Met de volgende tips kun je grote waterschade voorkomen:

  • Maak eens per jaar het dak vrij van bladeren en ander vuil. Staan er hoge bomen naast het pand of vliegen er veel vogels boven? Maak dan vaker schoon.
  • Installeer een korf op de aansluiting naar de regenpijp: die voorkomt verstoppingen.
  • Hebben de waterafvoeren het zwaar tijdens een bui? Installeer dan een overstort: dat is een extra afvoerpunt op het dak dat het water in één keer loost wanneer de normale afvoer het niet meer aankan. 
  • Kijk of de regenpijp breed genoeg is om bij hevige regenval het water af te voeren. Zo niet, laat ze vervangen door een pijp met een grotere diameter. 

 

Heb je zonnepanelen op een plat dak?

Bovenstaande tips zijn helemaal belangrijk wanneer je zonnepanelen op het platte dak hebt liggen. Op het moment dat een afvoer grote hoeveelheden regenwater niet aankan, loopt het dak vol en staan je panelen onder water. De connectoren zijn weliswaar spatwaterdicht, maar wanneer die onder water komen te staan, gaan ze roesten. Dat brengt het risico op elektrische storingen en brandgevaar met zich mee. Bovendien is de dakconstructie vaak berekend op het gewicht van de zonnepanelen en een beperkte hoeveelheid regenwater of sneeuw. Wanneer het water niet weg kan lopen, wordt dat gewicht te hoog en kan het dak instorten.

Geschreven door

Ook interessant