Veel waterschades bij VvE's
Wij verzekeren veel vve’s, vooral die van grote appartementencomplexen. Wat ons opvalt, is het grote aantal waterschadeclaims; we krijgen er iedere week wel een paar binnen. VvE's hebben voor waterschades een eigen risico. Liever voorkomen we waterschade en daarmee eigen risico-uitgaven voor onze verzekerden. Daarom deel ik in dit blog graag een aantal tips die hierbij kunnen helpen.
Gerepareerd met tape
Laatst behandelde ik een waterschade in een appartementencomplex van vijf verdiepingen. Ik zag op de foto’s dat de afvoeren van alle keukens en badkamers waren aangesloten op een sterk verouderde standleiding. Die was nog van asbesthoudend materiaal, dus uit het jaar kruik. Op de bovenste verdieping was die standleiding blijkbaar al eerder gaan lekken en hadden de bewoners dat zelf ‘verholpen’ met tape. Ik zag aan de verkleuring van de tape dat die scheur opnieuw is gaan lekken. Het gevolg: enorme lekkages bij alle woningen daaronder.
Zwaar beschadigde woningen
Het eerste wat ik denk als ik de foto’s van die woningen zie, is: Wat een ellende moeten die mensen hebben doorgemaakt! Sommige woningen waren zo zwaar beschadigd door het binnenstromende water dat de bewoners tijdelijk ergens anders moesten wonen. Het is natuurlijk heel vervelend voor hen dat ze het eigen risico moeten betalen, maar het is nog veel vervelender dat hun huis beschadigd is. Zeker als blijkt dat dit eenvoudig voorkomen had kunnen worden.
Adviezen om waterschade te voorkomen
Normaal gesproken betalen we ook de reparaties, maar in dit geval vergoeden we alleen de schade die de kapotte standleiding had veroorzaakt. Dit was namelijk duidelijk het gevolg van achterstallig onderhoud. Je kunt niet alle waterschade voorkomen, maar met een aantal eenvoudige middelen en maatregelen, kun je wel veel ellende vóór zijn. Op basis van mijn ervaring met dit soort gevallen, kan ik je de volgende adviezen geven:
Vervang oude standleidingen
Gietijzeren of asbesthoudende standleidingen zijn vaak aangetast door tijd of chemische schoonmaakmiddelen. De kans op lekkage is dan groot. Kijk of je deze kunt laten vervangen.
Sluit een onderhoudscontract af
Schakel een professioneel en erkend installatiebedrijf in voor controle en onderhoud. Dat is door een vve makkelijker te regelen dan door een particuliere woningeigenaar. Bovendien kan een vve deze kosten op de begroting reserveren. Zo’n bedrijf controleert kit- en voegnaden en kan met camera’s alle leidingen inspecteren. Zo weet je op tijd of vervanging of reparatie nodig is.
Voorkom lekkende (knel)koppelingen
Lekkages komen ook vaak door onzorgvuldig aangedraaide of verouderde (knel)koppelingen. Die verbinden bijvoorbeeld een kraan, zwanenhals of radiator aan de waterleiding. Laat waar nodig die koppelingen aandraaien, vervangen of repareren.
Maak goten en regenpijpen vrij
Maak regelmatig de dakgoten, daken en balkons vrij van bladeren en takjes. Verstopte goten en regenpijpen zijn namelijk ook een belangrijke oorzaak van waterschade. Zeker met de tropische regenbuien die we tegenwoordig hebben.
Voorkom lekkage van de cv-installatie
Sluit na het bijvullen van de cv-ketel de kraan en verwijder de vulslang. Het is sowieso verstandiger om bijvullen over te laten aan de installateur. Gelukkig hebben de meeste vve’s een onderhoudscontract voor de cv-installatie.
Voorkom bevroren leidingen
Als leidingen bevriezen, kunnen ze scheuren of knappen. Ook knelkoppelingen kunnen stukvriezen. Dat kun je voorkomen door leidingen en kranen in onverwarmde ruimtes voor een vorstperiode af te tappen en de thermostaat niet lager te zetten dan 15 graden.
Doe het niet zelf
Tot slot: druk als vve je leden op het hart dat ze vooral niet moeten gaan doe-het-zelven als het om afvoeren en waterleidingen gaat. Loodgieterswerk moet door loodgieters worden uitgevoerd. Het verhaal over de met tape gerepareerde en toch gescheurde standleiding benadrukt deze waarschuwing. Want als bewoners zelf lekkages proberen te verhelpen, zonder de nodige kennis van zaken, kan dat noodlottige gevolgen hebben voor jou als vve.