Ga direct naar de inhoud

7 veelgekozen verzekeringen voor startende ondernemers

Verzekeringen voor starende ondernemers.jpg

Een eigen bedrijf beginnen brengt risico’s met zich mee. Denk aan: juridische conflicten, schade aan (eigendommen van) anderen of autoschade. Dit risico wil je natuurlijk zoveel mogelijk verkleinen. Als startende ondernemer kun je een of meerdere verzekeringen afsluiten. Maar welke? In dit artikel vertellen wij je welke verplicht zijn en welke starters vaak afsluiten.

Waarom verzekeringen belangrijk zijn – óók voor starters

Bijna iedere ondernemer – startend en doorgewinterd – sluit verzekeringen af. Dat is niet voor niets: hiermee dek je namelijk de financiële risico’s van je bedrijf af. Deze wil of kun je niet zelf dragen; bijvoorbeeld omdat je anders failliet zou gaan. Zo kan jij (of een werknemer) betrokken raken bij een ongeval, raakt je bedrijfsauto total loss of krijg je te maken met een juridisch conflict. Een verzekering zorgt ervoor dat je – ook in moeilijke tijden – altijd door kunt.

Verplichte en niet-verplichte verzekeringen 

Ondernemen geeft veel vrijheid. Je bepaalt namelijk zelf welke risico's je wilt lopen. Dit geldt niet voor alle risico's: de overheid verplicht je bijvoorbeeld om je bedrijfsvoertuig tegen wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Voor de rest bepaal je zelf welke verzekeringsproducten je afsluit. Twijfel je – als startende ondernemer – of een bepaalde verzekering handig is? Geef dan antwoord op de volgende vragen: 

  1. Is deze verzekering relevant voor mijn bedrijfssituatie?
  2. Wil én kan ik de financiële gevolgen van risico’s dragen? 

Naast het verzekeren van je bedrijfsvoertuig zijn er nog andere bedrijfsverzekeringen. Deze zijn niet verplicht. Toch is het afsluiten ervan vaak wel aan te raden. Zo kunnen veel startende ondernemers het risico niet dragen én stellen opdrachtgevers bepaalde verzekeringen, zoals: bedrijfsaansprakelijkheid, als randvoorwaarde om zaken te doen. 

 

Top 7 verzekeringen voor startende ondernemers

Er zijn ontzettend veel verzekeringsproducten op de markt. Ook via ons kun je voor veel risico’s een verzekering afsluiten. Maar laten we eerlijk zijn: als startende ondernemer heb je niet alle verzekeringen nodig. Om je op weg te helpen, noemen wij hieronder zeven verzekeringen op, die starters vaak afsluiten. Zo heb je een goed startpunt.  

 

1. Bedrijfsaansprakelijkheid 

Het zal je maar overkomen: je laat een kop koffie over de tafel van je klant vallen. Gevolg? Zijn of haar dure laptop is stuk. Als ondernemer kun je dan aansprakelijk worden gesteld. Omdat de kosten, die voortvloeien uit deze aansprakelijkheid, hoog op kunnen lopen, sluiten veel startende ondernemers een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) af. Deze beschermt je bedrijf tegen de wettelijke verplichting om zaak- of personenschade aan een ander te vergoeden.

Veel opdrachtgevers stellen een aansprakelijkheidsverzekering als voorwaarde aan (startende) ondernemers, die zij inhuren.

2. (Bestel)auto 

Als ondernemer ben je misschien eigenaar van een auto, bestelbus of een heel wagenpark. Deze moet je verplicht verzekeren tegen Wettelijke aansprakelijkheid. Met een zakelijke autoverzekering vang je financiële tegenvallers op bij schade aan of door jouw personen- of bestelauto('s). Als startende ondernemer kies je zelf wat je verzekert binnen deze verzekering: WA, WA+ of Allrisk. Daarnaast kunnen starters bij deze verzekering ook aanvullende dekkingen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een schadeverzekering voor inzittenden, motorrijtuigen rechtsbijstandverzekering of ongevallen-inzittendenverzekering. 

 

3. Arbeidsongeschiktheid

Als startende ondernemer neem je een sprong in het diepe. Bewust, maar het kan wel een beetje spannend zijn. Zeker als je de veiligheid van een vaste baan achter je laat: bij een ongeluk, ziekte of burn-out kun je dan niet meer leunen op de vangnetten van je werkgever en het UWV. Daarvoor kun je gelukkig een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Raak je plotseling ziek of word je arbeidsongeschikt? Dan ontvang je met deze verzekering een uitkering. 

Het risico op inkomensverlies bij ziekte of arbeidsongeschiktheid hoef je niet onnodig te lopen; er zijn namelijk passende oplossingen om deze af te dekken.

4. Inventaris en goederen 

Ieder bedrijf maakt gebruik van fysieke middelen om werkzaamheden uit te voeren. Denk aan bureaus, stellingen of machines. Bij brand, diefstal of vandalisme (na inbraak) kunnen deze schade oplopen of verloren gaan. Veel startende ondernemers sluiten daarom een verzekering voor inventaris en goederen af. Deze vergoedt in de eerste plaats schade aan middelen, die je nodig  hebt voor je bedrijfswerkzaamheden. Daarnaast dekt het ook schade aan goederen bestemd voor de verkoop of grond- en hulpstoffen.

 

5. Ongevallen

Als werkgever zorg je natuurlijk goed voor je werknemers. Helaas zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Om de gevolgen hiervan te beperken, sluiten veel startende ondernemers met personeel hier een verzekering voor af. Namelijk: een collectieve ongevallenverzekering. Raak jij, een werknemer ingeleende kracht of vrijwilliger door een ongeval blijvend invalide of overlijdt hij of zij? Dan keert de verzekeraar een bedrag uit. 

 

6. Rechtsbijstand

Als startende ondernemer kun je te maken krijgen met juridische conflicten. Deze komen in vele soorten en maten voor: met klanten, leveranciers en werknemers. De meeste startende ondernemers sluiten daarom een verzekering voor rechtsbijstand af. Hiermee krijg je juridische hulp bij een onverwacht conflict tijdens het uitoefenen van je bedrijfsactiviteit. Ook krijg je een vergoeding voor proceskosten, kosten van onafhankelijke deskundigen en nog veel meer. Zo kun je weer zorgeloos aan de slag kan. 

 

7. Bedrijfselektronica

In ons dagelijks werk is elektronica niet meer weg te denken. Schade hieraan kan dan voor grote problemen zorgen. Veel startende ondernemers missen de financiële buffer om kapotte apparaten te vervangen of te repareren: zij hebben baat bij een verzekering. Met zo’n elektronicaverzekering ben je namelijk verzekerd tegen schade aan je elektronica, waaronder: computers, laptops, telefooninstallaties, weeg- en kassasystemen. Zo kun je altijd door.

Wil je een bedrijf starten en weten welke verzekeringen daar het best bij passen? Start dan onze ABN AMRO Keuzehulp

Geschreven door

Ook interessant