Thermische camera
Een thermische camera neemt dingen waar, die het menselijke oog zelf niet kan zien. Het detecteert namelijk de temperatuur van een voorwerp en daarmee dus zijn straling. Hoe warmer het object, hoe meer straling er vrijkomt. Dit wordt vervolgens in kaart gebracht. De camerabeelden zijn niet afhankelijk van een lichtbron. Of er nu geen of weinig licht is: een thermische camera laat altijd de noodzakelijke informatie zien. In tegenstelling tot andere beveiligingscamera’s voor buiten ook bij smog, regen, sneeuw en mist.
Je kunt een thermische camera voor drie verschillende doeleinden inzetten:
- Beveiligingscamera: Doordat weersomstandigheden geen invloed hebben op het beeld is een thermische camera perfect voor camerabeveiliging. Alles kan goed en duidelijk in beeld worden gebracht.
- Rookmelder: Wanneer een voorwerp warmer wordt dan een bepaald aantal graden, zal er melding worden gemaakt. Zo kunnen ongelukken voorkomen worden.
- Alarmsysteem: Een thermische camera maakt goed onderscheid tussen dieren, mensen en voorwerpen. Indien nodig wordt er melding gemaakt. Vanuit de meldkamer kan er direct met de beveiligingscamera meegekeken worden.
Cloud-camera
Tegenwoordig is het erg populair om camerabeelden in ‘de cloud’ op te slaan. De verkoop van cloud-camera’s – of: “cloudcams” – viert dan ook hoogtij. Dit type beveiligingscamera lijkt handig en makkelijk te werken, maar brengt toch consequenties met zich mee. Denk aan:
- Kosten: Een cloud-camera zelf is van zichzelf vrij goedkoop (ongeveer €100,-). Door het koppelen met de Cloud lopen de rekeningen echter op. Er zitten namelijk maandelijkse kosten verbonden aan het opslaan en terugkijken van beelden. Hoe langer het geleden is dat een beeld is opgeslagen, hoe meer geld het je kost om dit terug te kijken.
- Hackgevoeligheid: De beelden van een cloud-camera worden vaak opgeslagen op een server in Amerika. Hiermee is deze beveiligingscamera erg gevoelig voor hackpogingen. Hoe groter de server, hoe riskanter het wordt.
- Afhankelijk van internet: Een cloud-camera heeft toegang tot internet nodig. Wanneer dit wegvalt worden er geen beelden opgeslagen. Gebeurt dit bijvoorbeeld tijdens een inbraak? Dan hangen de beveiligingscamera’s er eigenlijk voor niets.
Al met al lijkt een cloud-camera een goede aanschaf voor weinig geld. Niks is minder waar: de kosten lopen op en de risico’s zijn groot.
Wifi-camera
Met een wifi-camera breng je een draadloze verbinding tot stand tussen beveiligingscamera’s. Dit doet hij door contact te maken met het wifinetwerk: deze camera is dus volledig draadloos. Deze vorm van camerabeveiliging kent echter nadelen. In de eerste plaats is het gevoelig voor omgevingsfactoren, die storingen kunnen veroorzaken. Daarnaast zorgt het gebruik van een SD-kaart voor een minimale opslag.