Ga direct naar de inhoud

Arbeidsongevallen op de werkvloer voorkomen?

Ongevallen-op-de-werkvloer.jpg

Arbeidsongevallen kunnen in ieder bedrijf gebeuren. Maar de grootste ongevalsrisico’s lopen mensen die op hoogte werken. En mensen die met machines, heftrucks of in de horeca werken. In dit artikel vind je de belangrijkste risico’s en lees je wat je zelf kunt doen om arbeidsongevallen te voorkomen.

Meer arbeidsongevallen bij bepaalde beroepen

Veiligheid in een beroep is niet altijd vanzelfsprekend. Mensen die werken op grote hoogte lopen meer risico op een arbeidsongeval. Net als mensen die werken met machines of grote voertuigen, zoals heftrucks. Wat zijn die risico’s?

De risico’s van werken op hoogte

Veel arbeidsongevallen komen door een val van hoogte. In de eerste plaats is het belangrijk dat je de juiste technische maatregelen neemt. Daarnaast moet je aandacht besteden aan bewustwording van onveilig gedrag.

De risico’s van werken met machines

Het zijn vaak niet de machines die een ongeval veroorzaken, maar de mensen die de machine bedienen. Machineveiligheid houdt dan ook niet op bij afschermen, overkappen en beveiligen. Om veilig werken met machines te garanderen, moet je ook zorgen dat je medewerkers hun hoofd erbij houden. En dat ze geen onnodige risico’s nemen en goed afspreken wie wat mag doen. Leg dat bij voorkeur vast in protocollen, zodat medewerkers elkaar kunnen wijzen op onveilige situaties.

De risico’s van werken met heftrucks

Een bestuurder van een heftruck heeft geleerd hoe hij veilig moet werken en waar hij op moet letten. Maar hij moet tijdens het bedienen van een heftruck op meerdere dingen tegelijk letten. Hij moet laden of lossen en ook nog eens letten op de omgeving. Verder leiden juist routinematige werkzaamheden vaak tot verminderde alertheid. Daarnaast speelt tijdsdruk vaak een rol.

 

Veiligheid in de horeca

Werknemers in de horeca hebben met specifieke arbeidsongevallen te maken. Ondanks alle goede zorgen raakt wekelijks 1 op de 15 medewerkers zo ernstig gewond, dat verder werken niet mogelijk is. Met alle gevolgen van dien. Al eerder hebben wij het bezorgrisico besproken (zie: Bezorging met e-bikes: hoe beperk je mogelijke schade?). Veel voorkomende arbeidsongevallen in de horeca zijn: 

1. Uitglijden

Arbeidsongevallen door uitglijden op een natte of gladde vloer komen veel voor. Zorg dat looproute(s) niet glad zijn door vet of vocht. Ruim gemorste vloeistof direct op en plaats op vochtige plekken een waarschuwingsbord. Het is nog beter om een permanente antisliplaag aan te brengen of stroeve matjes/strips te plaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat je medewerkers schoenen met een antislipzool dragen.

2. Snijwonden

Deze gevolgen van een arbeidsongeval ontstaan niet alleen tijdens het snijden, maar ook tijdens de schoonmaak van machines en messen. Daarnaast snijden mensen zich vaak aan glasscherven. Zorg ervoor dat al je medewerkers goede snijtechnieken leren, zet een speciale glasschervenbak neer bij de bar en zorg ervoor dat je keukenpersoneel messen opbergt in een messenblok of aan een magneetstrip aan de muur. 

3. Brandwonden

Tijdens het frituren, wokken en bakken gaat het vaak mis. Mensen branden zich aan hete vloeistoffen of damp. Ook branden veel werknemers zich bij het wegzetten van een hete pan. Om deze arbeidsongevallen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat al je werknemers de gebruiksaanwijzing van de machines doornemen en dat hete delen van deze machines worden afgeschermd. Zorg tot slot voor droge doeken, waarmee je werknemers hete voorwerpen kunnen oppakken. 

 

Gerben Malée – ondernemer en veiligheidsscanner bij het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV) – noemt nog één tip om arbeidsongevallen in de horeca te voorkomen: 

Doe de bonnenprikker weg: dit vlijmscherpe steekwapen kan tegen jou of je medewerkers worden gebruikt. Verzamel de bonnetjes liever op een andere manier, bijvoorbeeld in een bakje. En vraag je je eens af waarom je ze eigenlijk bewaart. Wedden dat de bonnetjes aan het einde van de dag in de prullenbak verdwijnen.

10 tips om arbeidsongevallen te voorkomen

Wat kun je als werkgever doen? Vanzelfsprekend is belangrijk dat je zorgt voor goede randvoorwaarden, zodat werknemers veilig kunnen werken. Denk aan goede materialen en goede werkkleding. Maar neem ook onderstaande tips mee.

  1. Weet wat er speelt: zorg dat je weet welke bedrijfs- en wettelijke verplichtingen gelden voor je bedrijf. Verdiep je in de kennis en opvattingen van je werknemers over arbeidsveiligheid. Zo krijg je een helder beeld van wat er nodig is om veilig te kunnen werken. En weet je welke belemmeringen medewerkers ervaren.
  2. Geef duidelijke instructies: geef nieuwe medewerkers duidelijke instructies over veilig werken en deel een instructiehandboek uit met richtlijnen over veilig werken. Laat een vaste medewerker met een nieuwe (of tijdelijke) medewerker meelopen. En vertel elkaar wat veilig gedrag en veilig werken betekent in je bedrijf.
  3. Zorg voor een Nederlandse gebruiksaanwijzing: zorg dat alle apparatuur (altijd met een CE-keurmerk!) een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing heeft. Vertel je medewerkers waar ze de gebruiksaanwijzing kunnen vinden en let erop dat ze deze doornemen.
  4. Train je personeel: organiseer regelmatig een training, zodat iedereen alert blijft op veilig omgaan met apparaten.
  5. Spreek je personeel positief aan: spreek werknemers op een positieve en gelijkwaardige manier aan op onveilig gedrag. Op die manier voorkom je dat ze zich de veroorzaker voelen van onveilige situaties en per ongeluk juist meer onveilig gedrag vertonen.
  6. Blijf zichtbaar: laat je regelmatig zien op de werkvloer. En stel vragen over de veiligheid aan je medewerkers.
  7. Herhaal, herhaal, herhaal: blijf het belang van veilig werken onder de aandacht brengen. Succes zit in de kracht van de herhaling.
  8. Bevorder interactie: vraag medewerkers naar oplossingen voor veiligheidsproblemen. Laat zien dat je ook daadwerkelijk iets doet met de aangedragen oplossingen. Of leg uit waarom je er niets mee kunt. Laat medewerkers meedenken en meebeslissen. Betrek ze bij het vinden van oplossingen en geef ze een rol in de uitvoering. Laat zien dat je luistert en neem ervaringen uit de praktijk serieus. 
  9. Geef op tijd pauze: te lang doorwerken is de grootste veroorzaker van ongevallen op het werk. Geef als werkgever dus op tijd pauze. En niet onbelangrijk: neem zelf ook genoeg pauze.
  10. Geef het goede voorbeeld: werk veilig en neem zelf ook regelmatig pauze. Als je werknemers dat zien, zullen zij eerder geneigd zijn je voorbeeld te volgen.

 

Maak onveilig gedrag bespreekbaar

Werknemers weten vaak heel goed hoe ze hun werk veilig moeten doen. Helaas zijn onnodige risico’s en gemakzucht belangrijke oorzaken van onveilig werken. ‘Dat overkomt mij toch niet’ en ‘Even snel iets doen’, zijn helaas nog veelgehoorde uitspraken op de werkvloer. Aan jou de taak om dat gedrag te veranderen. 

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat ondernemers en werknemers het lastig vinden om te communiceren over veilig werken. Hoe spreek je je personeel aan op onveilig gedrag? Hoe zorgt je dat je medewerkers elkaar aanspreken? Om je daarin te ondersteunen, heeft VeiligheidNL de Alerta-campagne ontwikkeld.

Op de website van VeiligheidNL vind je meer informatie over deze campagne, veilig werken en over ongevalsrisico’s op de werkvloer.

Geschreven door

Ook interessant