De Kamer van Koophandel ondersteunt Nederlandse ondernemers bij het starten en beëindigen van een bedrijf. De KVK is ook verantwoordelijk voor het bijhouden van het Handelsregister. Daarin staan alle in Nederland gevestigde ondernemingen, stichtingen en verenigingen.
Wanneer moet je je inschrijven bij de KVK?
Om je te kunnen inschrijven bij KVK moet je voldoen aan deze drie ondernemerscriteria:
- Je verkoopt zelfstandig een product, levert een dienst of je gaat dit doen.
- Je hebt een commercieel doel: je verkoopt het product voor meer geld dan het inkoopbedrag of je vraagt een uur- of pakkettarief voor je diensten.
- Je levert regelmatig goederen en diensten aan andere mensen dan alleen je gezin, familie of vrienden.
Als je je niet inschrijft bij de Kamer van Koophandel, terwijl je wel voldoet aan de voorwaarden van een ondernemer, kan dat gevolgen hebben. Stelt de Belastingdienst op basis van je inkomen vast dat je ondernemer bent (geweest)? Dan moet je btw en inkomstenbelasting afdragen. Wanneer je deze inkomsten uit je ondernemerschap verzwijgt is er sprake van belastingontduiking: dat is strafbaar. De Belastingdienst komt de belasting alsnog bij je innen, plus een boete van 50% van het bedrag.
Inschrijven bij de KVK: hoe doe je dat?
Je schrijft je bedrijf in via een inschrijfformulier op de website van de KVK. Kies een rechtsvorm, bijvoorbeeld een eenmanszaak, een besloten vennootschap (bv) of een vennootschap onder firma (vof). Vul de formulieren die daarna naar voren komen zo volledig mogelijk in. Om je inschrijving definitief te maken, maak je online een afspraak bij een KVK-kantoor in Nederland. Hiervoor heb je je DigiD nodig. Een KVK-nummer aanvragen, oftewel jezelf inschrijven bij de KVK, kost eenmalig € 50,-.
Heb je alle formulieren ingevuld, ben je langs bij een KVK-kantoor langsgeweest én heb je betaald? Gefeliciteerd! Dan ben jij per de datum die je bij de KVK hebt aangegeven officieel ondernemer.
Welke belastingen heb je als ondernemer?
Let erop dat je als ondernemer een aantal plichten hebt. Een daarvan is het betalen van btw en inkomstenbelasting. De btw-aangifte doe je aan het einde van de maand dat volgt op het tijdvak (maand of kwartaal) waarover je aangifte doet. Doe je de btw-aangifte één keer per jaar? Dan moet je dit vóór 1 april van het eerstvolgende jaar doen.
De inkomstenbelasting doe je jaarlijks in één keer: vóór 1 mei. Als ondernemer is het dus niet zo dat je maandelijks belasting afdraagt, zoals je in loondienst wel doet. Bij de inkomstenbelasting, die je jaarlijks vanaf maart kan doen, draag je alles van het voorgaande jaar in één keer af. Wel zo handig om daar een potje voor aan te maken op je (zakelijke) bankrekening, dus.
Als je je ingeschreven hebt bij de KVK, ben je ook automatisch ingeschreven bij de Belastingdienst als ondernemer. Daar hoef je niks voor te doen. Je krijgt van de Belastingdienst een btw-identificatienummer. Dit is een persoonlijk, uniek nummer van 14 tekens. Je btw-nummer gebruik je voor het contact met klanten en zet je op je website en facturen. Met het btw-nummer laat je zien dat je ondernemer bent voor de btw. Dit is niet hetzelfde als een KVK-nummer. Met een KVK-nummer laat je zien dat je officieel ondernemer bent voor de KVK.
Meer informatie: 'Hoe doe je belastingaangifte?'
Het Handelsregister: dit betekent dat voor jou
De KVK is wettelijk verplicht de gegevens van bedrijven te registreren in het Handelsregister. Hierin staan alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties die deelnemen aan het economisch verkeer in Nederland. Dat betekent dat het adres waarop jouw bedrijf ingeschreven staat online te zien is. Ben je zzp’er en heb je het bedrijf ingeschreven op je huisadres? Sinds 2022 zijn privéadressen van eenmanszaken, vof's, cv's en maatschappijen niet meer openbaar en is dus niet zomaar door anderen in te zien.
Openbare gegevens zijn onder andere:
- De naam van het bedrijf
- Je contactgegevens, zoals je adres en telefoonnummer
- Gegevens van vestigingen
- Aantal medewerkers van het bedrijf
Kortom: er is veel om rekening mee te houden als je eraan denkt om je bij de KVK in te schrijven. Maar als je op de punten in deze blog let, komt het helemaal goed met het inschrijven van jouw bedrijf.