Wat is een UBO?
Arjan: “UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, oftewel: Uiteindelijk Belanghebbende. UBO’s zijn mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van een bedrijf of die over het bedrijf mogen meebeslissen. Dit kunnen dus ook meerdere personen zijn. Je bent een UBO als je aan één of meerdere van deze kenmerken voldoet:
- Je bent voor meer dan 25% eigenaar. Dit betekent dat je meer dan 25% van de aandelen of certificaten bezit, of dat je voor meer dan 25% recht hebt op de opbrengst of het vermogen van de organisatie.
- Je hebt meer dan 25% stemrecht. Dit betekent dat je een stem mag uitbrengen bij de besluitvorming van een organisatie of bij een statutenwijziging van een stichting of vereniging. Ook heb je de bevoegdheid om het bestuur te benoemen of te ontslaan, of een samenwerkingsverband van een vennootschap te wijzigen. Je mag ook de organisatie (mede)financieren.
- Je hebt feitelijk zeggenschap in de organisatie. In dit geval val je niet in de hierboven genoemde groepen, maar bepaal je wel (mede) het beleid van de organisatie. Je bent bijvoorbeeld de voormalige eigenaar in een familiebedrijf of een bestuurder van een vereniging of stichting.
Wanneer binnen een bedrijf niemand aan bovenstaande kenmerken voldoet óf wanneer het belang en/of stemrecht van meerdere personen minder is dan 25%, is degene die over het dagelijks bestuur gaat de UBO. Ook dit kunnen meerdere personen zijn.”
Verplichte registratie in UBO-register
UBO’s moeten worden vastgelegd in UBO-registers. Alle landen in de Europese Unie hebben er één en zijn verplicht om deze bij te houden. In Nederland wordt het UBO-register beheerd door de Kamer van Koophandel (KVK). Het register helpt om fraude en witwassen te voorkomen. Door UBO's te registreren, voorkom je dat criminelen hun identiteit verbergen door zich bijvoorbeeld te verschuilen achter een rechtspersoon. Door inzichtelijk te maken wie er daadwerkelijk achter een bedrijf zit en wie er economisch van profiteert, is het moeilijker om anoniem financiële misdaden te plegen.
Arjan: “De meeste organisaties zijn wettelijk verplicht om zich te registreren in het UBO-register. Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld voor beursgenoteerde bv’s, VVE’s en eenmanszaken. Ook als zzp’er met een eenmanszaak hoef je je niet in het register in te schrijven, omdat jij de enige belanghebbende bent en het dus duidelijk is wie de eigenaar is. Maar in alle andere gevallen moet je als ondernemer verplicht je UBO’s registreren én actueel houden."