Ga direct naar de inhoud

Bedrijven zelf verantwoordelijk voor brandveiligheid gebouw

Brandveiligheid bedrijf.jpeg

De brandweer rukt gemiddeld 4.000 keer per jaar uit voor een grote brand in een bedrijfspand. Vaak met grote schade als gevolg. Dat komt deels doordat de overheid alleen regels voorschrijft voor vluchtveiligheid. Zij schrijft niet voor hoe je je bedrijfspand beschermt tegen brandschade; daar moet je zelf voor zorgen. Henk-Jan van Baak, risicodeskundige bij Nationale Nederlanden, vertelt hoe je de brandveiligheid binnen jouw bedrijf kunt vergroten.

Brandveiligheid verantwoordelijkheid van ondernemer

‘Het is een groot misverstand dat een bedrijfsgebouw dat aan de wettelijke eisen voor brandveiligheid voldoet ook een brandveilig gebouw is,’ vertelt Henk-Jan. ‘In het verleden was de wet- en regelgeving een handvat om brandveilig te ondernemen. In de loop der tijd heeft de overheid de nadruk verschoven naar persoonlijke veiligheid. Brandveilig ondernemen is daarmee de verantwoordelijkheid van de ondernemer geworden. Dat is ook wel begrijpelijk, want de overheid is verantwoordelijkheid voor de veiligheid van burgers, niet voor de portemonnee van ondernemers.’

Hoe brandveilig is jouw bedrijf? Ontdek het met de Checklist: een brandveilig bedrijf

Het is een groot misverstand dat een bedrijfsgebouw dat aan de wettelijke eisen voor brandveiligheid voldoet ook een brandveilig gebouw is.

Bouwregelgeving waarborgt de vluchtveiligheid en niet de veiligheid van jouw bedrijf 

De brandveiligheidseisen waaraan een gebouw moet voldoen, staan in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl). Zo kan bijvoorbeeld een ontruimingsinstallatie verplicht zijn en worden er eisen gesteld aan de maximale grootte van een brandcompartiment en de daarin aanwezige branddeuren. Alles om ervoor te zorgen dat iedereen bij brand tijdig wordt gewaarschuwd en gelegenheid heeft om het gebouw tijdig te verlaten. Als er onverhoopt brand uitbreekt is de veiligheid van een ieder natuurlijk ook het aller belangrijkste. 

 

De continuïteit van jouw bedrijf in gevaar

Brandpreventie betekent dus voor de overheid dat jouw bedrijf moet voldoen aan de regels voor vluchtwegveiligheid, maar daarmee voorkom je niet dat je bedrijfspand deels of helemaal afbrandt. ‘De brandweer zorgt ervoor dat iedereen veilig het brandende pand uitkomt en laat het dan ‘gecontroleerd uitbranden’’, vertelt Henk-Jan. ‘Uit de statistieken blijkt, dat de helft van de ondernemers een grote brand vaak niet te boven komen. Ook al zijn ze nog zo goed verzekerd.’ Wanneer je door brandschade je bedrijf tijdelijk moet sluiten, kan dat funest zijn voor de business. Brandpreventie is daarom niet alleen belangrijk om je medewerkers en je klanten veilig te houden, maar vooral voor jouw bedrijfscontinuïteit.

 

Voorwaarden om in bedrijf te blijven

‘Omdat wij als verzekeraar onze klanten graag helpen in bedrijf te blijven en omdat we de premie betaalbaar willen houden, stellen wij voorwaarden,’ legt Henk-Jan uit. In de polis schrijven we aan welke preventiemaatregelen je moet voldoen om verzekerd te kunnen worden en te blijven. Deze preventiemaatregelen liggen vrijwel altijd boven het wettelijke niveau, omdat we er standaard vanuit gaan dat een gebouw voldoet aan de wettelijke voorschriften. 

Henk-Jan geeft een voorbeeld: ‘Vanuit de bouwregelgeving moeten er in veel gevallen brandslanghanghaspels in een pand aanwezig zijn. Dit terwijl verzekeraars naast de brandslanghaspels ook vaak brandblussers voorschrijven. Met water kan je immers geen elektrisch apparaat blussen en ook in de horeca is water in combinatie met bak- en frituurolie geen verstandige combinatie. Met een brandblusser kan een klein beginnend brandje snel en veilig worden geblust, waarmee in sommige gevallen kan worden voorkomen dat je bedrijf afbrandt.

De bouwregelgeving gaat meestal uit van het scenario dat er brand is en dat de gevolgen voor de mensen dan zo klein mogelijk moeten zijn. Maar als verzekeraar willen we vooral voorkomen dat er brand uitbreekt.’ 

Henk-Jan legt uit: ‘Gebrekkige elektra is brandoorzaak nummer 1. Daarom staat in veel polissen de verplichting om de elektra iedere 5 jaar volgens SCIOS Scope 10 te laten inspecteren en de eventuele gebreken daarna te laten herstellen.’ 

Nog een voorbeeld: ‘Bij veel bedrijven staan er buiten werktijd nog brandbare zaken zoals pallets bij de gevel. Of afvalcontainers waarvan de deksels vaak half open staan en de brandbare inhoud boven de rand uitsteekt. Het komt veel voor dat vandalen dit in de brand steken, waarna de brand overslaat naar het gebouw. In polis kan staan dat als de de pallets buiten staan, deze op minimaal 10 meter van het gebouw moeten staan en dat de afvalcontainers met een hangslot afgesloten moeten worden.’ Met dit soort maatregelen verklein je de kans op brand enorm!

 

Laat je goed adviseren over brandpreventie

Kortom, zorg vooral voor maatregelen die voorkomen dat er brand ontstaat. Als er dan toch brand ontstaat, moet die snel geblust kunnen worden. Henk-Jan: ‘Wij hebben als risicodeskundigen heel veel kennis over de oorzaken van brand en kunnen daardoor ondernemers bruikbaar advies geven over brandpreventie. Je vindt op de website van Nationale Nederlanden al heel veel brandpreventietips en ook op de themapagina van ABN AMRO Verzekeringen staat een schat aan informatie.’

 

Tips voor een brandveilige start

Ben je net een bedrijf gestart en wil je weten hoe je de brandveiligheid van jouw bedrijf vergroot? Laat je je dan goed adviseren over brandpreventie. Henk-Jan: ‘Als je daarvoor een adviesbureau inschakelt, vraag dan specifiek om preventie-advies op het gebied van bedrijfscontinuïteit en materiële schade. Veel adviesbureaus beperken zich namelijk tot de wettelijke eisen voor brandveiligheid. Veel verzekeraars hebben zelf ook preventiedeskundigen in huis: die kunnen je advies op maat geven, want elk bedrijf is anders. Ik kan hier wel een paar preventietips geven die voor elk bedrijf gelden:

  1. Laat elektra alleen aanleggen door een erkend installatiebedrijf. Ga niet in zee met mensen van wie je niet weet of ze deskundig zijn.
  2. Kijk - voordat je laat (ver)bouwen - goed naar de voorwaarden van de verzekeraar: het is altijd duurder om achteraf verplichte preventiemaatregelen door te voeren. Wanneer jouw brandpreventiemaatregelen niet aan de voorwaarden in de polis voldoen en er ontstaat daardoor brand, dan bestaat de kans dat de brandschade niet of niet helemaal wordt vergoed. 

Geschreven door

Ook interessant