Ga direct naar de inhoud

Tips om brand in je bedrijf te voorkomen

Brandpreventie.jpg

Brand in of rondom het bedrijf is een groot risico voor ondernemers. Ongeveer de helft van alle bedrijven die te maken krijgen met een grote brandschade, gaat binnen twee jaar failliet. Toch sta jij als ondernemer er waarschijnlijk niet elke dag bij stil dat er brand kan uitbreken in jouw bedrijf. Henk-Jan van Baak, risicodeskundige bij Nationale-Nederlanden, vertelt wat de vier grootste oorzaken zijn van brand én hoe je ze kunt voorkomen.

Brand door elektriciteit

Brand door elektriciteit staat met stip op nummer één, aldus Henk-Jan. ‘In veel gevallen begint brand in de meterkast of in de technische ruimte. Slechte elektrische verbindingen kunnen leiden tot warmteontwikkeling zonder dat de zekering of aardlekschakelaar de stroom onderbreekt. Door de warmte die dan vrijkomt, raken de aanwezige materialen in de meterkast oververhit en kan er brand ontstaan. 

Een andere reden is dat de elektrische installatie in de meterkast overbelast raakt. Dit gebeurt vaak wanneer er te veel apparaten op worden aangesloten. Het is belangrijk om met een kritische blik naar de installatie te kijken en deze goed te laten onderhouden. Zie je beschadigingen, knippert het licht of valt de elektriciteit van een bepaalde groep vaak uit? Schakel dan direct een elektricien in. Zelfs een klein defect kan al brand veroorzaken.’

Brandpreventietips

  1. Brand door elektriciteit kun je voorkomen door regelmatig de meterkast te controleren. Laat dit altijd uitvoeren door een erkend SCIOS Scope 10-inspectiebedrijf*.
  2. Zijn er apparaten bijgekomen en wil je de meterkast uitbreiden? Laat dan een installatiebedrijf beoordelen of de huidige installatie geschikt is voor de nieuwe situatie. 
  3. Wil je zonnepanelen laten installeren? Dan is het belangrijk om dit door een deskundig bedrijf te laten doen en vooraf je plannen te bespreken met een SCIOS Scope 12-inspectiebedrijf.
  4. Zorg dat snoeren niet loshangen of op de grond liggen. Zo voorkom je dat ze beschadigd raken. 
  5. Laat liever extra stopcontacten installeren, dan meerdere verlengsnoeren op elkaar aan te sluiten.

*In sommige gevallen ben je als ondernemer verplicht om een SCIOS Scope 10-inspectie te laten uitvoeren om de kans op brand door elektriciteit te verkleinen. Om te zorgen dat zonnepanelen en de omvormer brandveilig zijn, is het vanaf vijftig zonnepanelen meestal verplicht om een SCIOS Scope 12-inspectie te laten uitvoeren. Vraag deze inspecties tijdig aan, want de wachttijden zijn vaak lang. Lees hier meer over in het artikel 'Wachttijden inspecties SCIOS Scope 10 en 12'.

 

Brandstichting

Een andere veelvoorkomende oorzaak is brandstichting, vertelt Henk-Jan. ‘Dit gebeurt bijvoorbeeld in afvalcontainers die buiten het bedrijfspand staan. Deze afvalcontainers staan vaak te dicht tegen de gevel van het pand. Als er dan brand in ontstaat, kan het vuur snel overslaan naar het gebouw. Brandstichting vindt soms plaats uit kattenkwaad of door iemand die met opzet kwaad wil doen. Maar ook een sigarettenpeuk die nietsvermoedend in een open container wordt gegooid, kan al brand veroorzaken.’

Brandpreventietips

  1. Plaats afvalcontainers altijd op minimaal tien meter afstand van de gevel van je bedrijfspand. Is dat niet mogelijk, sluit de afvalcontainer dan met een (hang)slot af. Bouwafvalcontainers kun je afdekken met een zeil. 
  2. Zorg buiten voor asbakken en benadruk bij je rokende medewerkers dat zij niet zomaar hun brandende sigarettenpeuk in de container gooien. 
  3. Plaats ook brandbare zaken zoals pallets en kratten op minimaal tien meter afstand van de gevel.

 

Open vuur tijdens werkzaamheden

Brand kan ook ontstaan tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Henk-Jan: ‘Denk bijvoorbeeld aan lassen of slijpen, waarbij vonken vrijkomen. Brand ontstaat ook vaak tijdens werkzaamheden aan het dak. Zo komt het voor dat een dakdekker gevraagd wordt om ‘even snel’ een lekkage aan het dak te verhelpen met een brander. Na het afronden van de klus wordt dan vervolgens niet lang genoeg gewacht om te controleren of er geen brand ontstaat. Het vuur kan namelijk gaan smeulen in de brandbare dakisolatie en veel later pas een dakbrand veroorzaken.’

Brandpreventietips

  1. Vaak is het mogelijk om een kleine dakreparatie uit te voeren met vloeibare bitumen in plaats van met een brander. Dat is niet alleen makkelijker, maar ook veel veiliger.
  2. Gebruik je toch een brander? Houd dan na het afronden van de werkzaamheden minimaal één uur toezicht.
  3. Zorg dat je een brandblusser en mobiele telefoon bij je hebt. Zo kun je op tijd ingrijpen als er toch brand ontstaat.

 

Opladen van lithium-ion accu’s

Henk-Jan: ‘Elektrische fietsen staan erom bekend dat ze een groot brandrisico hebben, met name tijdens het opladen van de accu. Dit geldt voor particulieren, maar óók voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan fietsenmakers of garagebedrijven. Zij geven hun klanten vaak een elektrische leenfiets mee tijdens de werkzaamheden. De fiets wordt gebruikt en aan het einde van de dag weer ingeleverd. De accu wordt vervolgens ’s nachts opgeladen, zodat de fiets de volgende dag weer kan worden meegegeven aan een andere klant. Het opladen van accu’s is niet zonder risico. Door oververhitting, kortsluiting of beschadigingen aan de binnenkant kan brand ontstaan.’

Brandpreventietips

  1. Het opladen van accu’s kun je het beste doen in een speciale accukast. Ontstaat er toch brand in de kast? Dan blijft het vuur in de kast en worden de giftige dampen via een kanaal naar buiten afgevoerd. Bij grote kasten worden de accu’s gedoseerd opgeladen, zodat er geen overbelasting kan plaatsvinden en het in de kast niet te warm wordt. Sommige kasten hebben zelfs een ingebouwde rookmelder.
  2. Zorg dat je de juiste accukast koopt. Er zijn veel kasten op de markt van matige of zelfs slechte kwaliteit. Overleg met je verzekeraar welke kast je het beste kunt aanschaffen.

 

Overige brandoorzaken per branche

Er zijn ook allerlei brandoorzaken die specifiek voor een bepaalde branche gelden. Henk-Jan: ‘Bij houtbewerkingsbedrijven of timmerfabrieken kan een vonk in houtstof brand veroorzaken. Zorg daarom voor een gecertificeerde afzuiginstallatie met voldoende capaciteit. In een broodbakkerij kunnen de bakovens brand veroorzaken. Het afvoerkanaal mag daarom niet te dicht bij brandbaar isolatiemateriaal zitten. Meubelmakers, verfspuiterijen en wasserijen kunnen te maken krijgen met brand door broei. Dit ontstaat wanneer werkkleding, (poets)doeken en ander textiel waar olie of verf op zit, niet op de juiste manier gedroogd wordt. Zorg dat je textiel altijd ophangt om te drogen en niet op elkaar stapelt.’

 

Zelf verantwoordelijk voor brandveiligheid

Henk-Jan wil tot slot nog een misverstand uit de wereld helpen: ‘Wanneer je als ondernemer voldoet aan wettelijke voorschriften rondom brandpreventie en brandveiligheid, betekent dit niet automatisch dat je ook brandveilig bent. Ondernemers denken vaak “ik voldoe aan alle regels, dus ik ben veilig.” Maar dat is een misvatting. Wet- en regelgeving is namelijk gericht op de veiligheid van mensen. Schadebeperking - de kans op brand zo klein mogelijk houden en ervoor zorgen dat niet het hele gebouw afbrandt - is geen overheidsmaatregel. Hier ben jij als ondernemer zelf verantwoordelijk voor. Ongeveer de helft van alle bedrijven die te maken krijgen met een grote brandschade, gaat binnen twee jaar failliet. Dit komt onder andere door het verlies van klanten. Het voorkomen van brand is dus heel belangrijk om te zorgen dat jouw bedrijf kan blijven bestaan.’

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant