Ga direct naar de inhoud

Let op: Vorst en sneeuw op komst!

Hoe voorkom je ongelukken met magazijnstellingen?

Veiligheid magazijnstellingen.jpg

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer met een magazijn: stellingen die als dominoblokjes omvallen of een stelling die onder het gewicht op de planken bezwijkt. Toch gebeurt het met enige regelmaat. De schade is vaak enorm en soms raken magazijnmedewerkers gewond bij zo’n ongeval. Relatiemanager Huub Tiebie legt uit waar je op moet letten en geeft preventietips.

Efficiënt is niet altijd veilig

Wanneer Huub ondernemers bezoekt, vraagt hij een rondleiding door het bedrijf om de aanwezige risico’s te kunnen beoordelen. Bij groothandels kijkt hij vooral goed rond in het magazijn. ‘Ondernemers willen hun goederen zo efficiënt mogelijk opslaan, maar dat betekent meestal niet zo veilig mogelijk. Pas als het misgaat, beseffen ze dat ze de stellingen beter anders hadden kunnen plaatsen of minder zwaar hadden moeten belasten. Voorkomen is beter dan de schade moeten herstellen. Laat je daarom vooraf goed informeren over hoe je een magazijn veilig inricht. Daarover ga ik graag met je in gesprek.’ 

Veelvoorkomende oorzaken

Webwinkels blijven gestaag doorgroeien, daarmee stijgt ook het aantal distributiecentra (dc’s). Sommige zijn gigantisch groot. ‘Hoe groter, hoe beter er vaak is nagedacht over de veiligheid,’ merkt Huub in de praktijk. ‘Het zijn vaak de magazijnen van een beperkte omvang waar de meeste ongelukken gebeuren. Vaak ligt de oorzaak in onvoldoende kennis over hoe je een magazijn moet inrichten, hoe je stellingen verankerd of in onvoldoende of ondeskundig onderhoud. Soms blijkt dat het magazijnpersoneel de veiligheidsvoorschriften niet goed heeft opgevolgd.’ 

 

Wat kan er misgaan?

‘In het magazijn is de zwaartekracht je grootste vijand,’ vervolgt Huub. ‘Magazijnstellingen die niet goed zijn gemonteerd, beschadigd zijn geraakt door een aanrijding met een heftruck of te zwaar zijn beladen, kunnen instorten of omvallen. Daarbij kunnen ze andere stellingen meeslepen in hun val. Met een beetje pech krijg je dan een domino-effect en vallen meerdere stellingen om.

De schade is vaak materieel: de goederen op de stellingen raken beschadigd of de stellingen zelf gaan stuk. Soms veroorzaken vallende goederen of stellingen zelfs schade aan de buitenwand of de brandwerende muur van het magazijn. Dat laatste heeft dan weer een negatief effect op de brandveiligheid van het magazijn. Nog erger is het wanneer medewerkers gewond raken door vallende goederen of stellingen.’ 

Hieronder bespreekt Huub de meest voorkomende risico’s en hoe je die kunt voorkomen.

1. Aanrijding stelling

Wanneer een magazijnmedewerker in een heftruck tegen een stelling aanrijdt, kan dat direct of indirect - soms pas maanden later - tot schade leiden. 

Gevolgen

Wanneer goederen bij een aanrijding uit de stelling vallen, kunnen zij - of de verpakking - beschadigd raken. Sommige goederen zijn gevoeliger voor schade dan andere. Servies breekt bijvoorbeeld sneller dan kleding. Na een aanrijding kan het ook lijken alsof er weinig aan de hand is; bij nadere inspectie blijkt dan dat de stabiliteit en het draagvermogen van de stelling flink zijn afgenomen. Aanrijdschade kan tot wel 60 procent minder draagvermogen leiden, zo blijkt uit inspectierapporten.

Preventietips: 

  • Laat aanrijdbeveiliging plaatsen. Dat zijn paaltjes of rails die ervoor zorgen dat de stelling zelf niet geraakt wordt bij een aanrijding. Daarmee verklein je niet alleen de kans op ongelukken, maar zorg je ook voor lagere onderhoudskosten.
  • Zorg voor een goede verankering van de stellingen, zodat ze letterlijk tegen een stootje kunnen.
  • Zorg dat de stellingen zó ten opzichte van elkaar staan, dat er geen domino-effect kan optreden bij een aanrijding. Je kunt ook de stellingen aan elkaar (laten) vastmaken om het domino-risico te verkleinen. Laat dat bij voorkeur door een professioneel montagebedrijf doen: die weten precies hoe ze hierbij te werk moeten gaan.

2. Te zware belasting

De verleiding is groot om magazijnstellingen helemaal vol te laden. Dat kan echter nadelige gevolgen hebben voor de stabiliteit en het draagvermogen van de stellingen.

Gevolgen

Wanneer er te veel spullen of te zware spullen in een stelling worden opgeslagen, kan dat er uiteindelijk toe leiden dat de stelling doorzakt of omvalt. De stellingen en de daarop opgeslagen goederen kunnen ook weer schade veroorzaken. Bijvoorbeeld aan een heftruck of acculaders. Wanneer de stelling stelselmatig overbelast wordt, kunnen verankeringen en bevestigingen losraken of meer speling krijgen. Daardoor worden de stellingen minder stabiel en minder belastbaar.

Preventietips: 

  • Vertel je magazijnmedewerkers hoeveel kilo ze op de stellingen mogen laden. Hang belastingbordjes op meerdere, duidelijk zichtbare plaatsen in het magazijn. Zorg dat iedereen weet wat de gevolgen zijn van een te zware belading en van het niet melden van aanrijdschade.
  • Laat één keer per jaar een uitgebreide keuring uitvoeren. Zijn de stellingen nog goed verankerd? Is er geen (aanrijd)schade? Ondernemers met een groot magazijn of distributiecentrum, zijn wettelijk verplicht de stellingen jaarlijks te laten keuren. Dat schrijft de Arbowet voor. Als werkgever vergroot je daarmee de veiligheid van je magazijnpersoneel.

3. Gewond personeel 

Je moet er niet aan denken, maar door ongelukken in het magazijn kunnen je medewerkers (ernstig) gewond raken.

Gevolgen

Wanneer bij een aanrijding stellingen omvallen of wanneer er spullen van de stellingen vallen, kunnen je medewerkers ernstig gewond raken. Het gebeurt bijvoorbeeld weleens dat medewerkers geraakt worden door spullen die een andere medewerker aan de andere kant van de stelling met een vorkheftruck in de stelling zet. Wanneer de werknemer daardoor niet meer kan werken, kun jij als werkgever daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Preventietips:

  • Schaf doorvalbeveiliging aan. Daarmee voorkom je dat goederen aan de achterzijde van de stellingen vallen.
  • Zorg voor een goede zichtbaarheid van je medewerkers. De meeste ongelukken gebeuren door aanrijdingen. Een fel gekleurd hesje zorgt ervoor dat de heftruckchauffeur ze minder snel over het hoofd ziet.
  • Doe een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E): die geeft je inzicht in de risico’s op de werkvloer, dus ook die in het magazijn.

Wil jij weten hoe je magazijn veilig inricht? ABN AMRO Verzekeringen helpt je graag met praktische preventieadviezen.

Geschreven door

Ook interessant

Ongewenst gedrag

  • duurzame-inzetbaarheid
  • veiligheid