Ga direct naar de inhoud

Is jouw brandverzekering nog up-to-date?

brandverzekering up to date.jpg

De bladeren vallen van de bomen: het jaarlijkse teken dat je jouw brandverzekeringspolis onder de loep moet nemen. Per 1 januari worden veel verzekeringen verlengd. Jolanda Vermeeren-Markus, relatiemanager bij ABN AMRO Verzekeringen adviseert: ‘Kijk voor de prolongatiedatum of er wijzigingen zijn in jouw situatie en of je nog aan alle voorwaarden voldoet.’

Levend document

‘Veel ondernemers sluiten een brandverzekering af en leggen vervolgens de polis in een la. Verzekerd tegen brand en inbraak? Check! Ze beseffen niet dat een brandverzekeringspolis een levend document is. Daarom is het belangrijk dat je je als ondernemer bewust bent van alle zaken die invloed kunnen hebben op de premie, maar vooral: op de dekking van jouw verzekering. Overigens is de veelgebruikte naam ‘brandverzekering’ misleidend. Het is feitelijk een gebouwen-, inhoud-, (goederen)voorraad-, en/of bedrijfsschadeverzekering, die niet alleen brandschade, maar ook inbraak-, storm-, vliegtuig- en waterschade dekt.

Heb je last van stijgende inkoop- of grondstofprijzen? Controleer of de huidige verzekerde bedragen nog voldoende zijn om onderverzekering te voorkomen. 

 

Is jouw polis up-to-date?

Wij als adviseur kijken elk jaar rond deze tijd of jouw polis nog up-to-date is, maar daarvoor hebben we informatie van jou nodig. Is jouw bedrijfssituatie nog hetzelfde? Voldoe je nog aan alle eisen en voorwaarden in de polis en clausules? Heb je de nodige preventiemaatregelen doorgevoerd? Heb je de actiepunten die uit de inspectie kwamen uitgevoerd? Is je eigen risico niet te hoog of te laag? Is het verzekerd bedrag hoog genoeg? Op die manier weten we zeker dat jij ook het komend jaar goed verzekerd bent.

Controleer taxatierapporten

Is jouw pand en/of inventaris getaxeerd en is het rapport nog twee jaar geldig? Overleg dan met je taxateur of het getaxeerde bedrag nog voldoet. Vanwege de gestegen herbouw- en materiaalkosten adviseren wij onze klanten vaak om het verzekerde bedrag met 15% te verhogen. 

Houd rekening met strengere (her)bouweisen

Als ondernemer krijg je met steeds hogere eisen te maken bij het (her)bouwen van bedrijfspanden. Zo is bijvoorbeeld sinds 1 januari 2021 de BENG-norm van kracht: alle nieuwbouwprojecten moeten Bijna Energieneutrale Gebouwen zijn. Maar er zijn ook andere eisen waar je aan moet voldoen. Uit ons eigen onderzoek samen met CED Nederland bleek dat veel bedrijfsgebouwen 20 tot 50 procent onderverzekerd zijn. In veel gevallen is alleen een getaxeerd  bedrag niet afdoende.

Overweeg je hertaxatie? Laat de taxateur ook een apart bedrag voor de BENG-eisen opnemen.

Meer informatie: Verplicht duurzaam herbouwen na schade: “Veel gebouwen onderverzekerd”

 

Is jouw bedrijfssituatie veranderd?

De brandverzekering dekt schade aan jouw bedrijfsgebouw en de inhoud daarvan. Daarom willen we vooral weten: is jouw bedrijf het afgelopen jaar hetzelfde gebleven? Misschien heb je je bedrijfspand verbouwd of heb je geïnvesteerd in nieuwe, dure machines. Het kan ook zijn dat je misschien zonnepanelen op het dak hebt laten leggen. En hoe zit het met de buren? Is dat nog steeds een administratiekantoor of zit er nu een verfspuitinstallatie? Al dit soort veranderingen zijn van invloed op je verzekering.

 

Voldoe je nog aan alle voorwaarden?

En dan zijn er nog de voorwaarden en eisen die verzekeraars stellen. Zo moet je na een brand met een keuringsbewijs kunnen aantonen dat je de elektrische installatie op tijd hebt laten keuren en onderhouden. Bedenk verder dat er voor elke branche aparte eisen zijn. Zo staat in de polis voor houthandels standaard de clausule dat er een houtmotafzuiging in de werkplaats aanwezig moet zijn. Wij maken onze klanten attent op deze voorwaarden en eisen, maar het is de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer om daaraan te voldoen. Doen ze dat niet en breekt er bijvoorbeeld brand uit? Dan is de schade niet gedekt of betaal je het veel hogere eigen risico dat in de clausule staat.

 

Is je verzekering nog op maat?

Een vierde belangrijke vraag: is je verzekering nog zoals je het wilt? Veranderingen in je bedrijf kunnen vragen om een hoger of lager verzekerd bedrag. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of het verzekerd bedrag de nieuwwaarde of de vervangingswaarde van essentiële bedrijfsonderdelen dekt. Verder zien we over de hele linie dat de premies aan het stijgen zijn. Je kunt overwegen om het eigen risico te verhogen, zodat je premie lager wordt. Vraag je je dan wel af of je in geval van schade het eigen risico kunt opbrengen.

 

Wijzigingen? Geef ze tijdig door!

Wij hebben regelmatig contact met onze klanten. Dan stellen we ze de vragen die ik in dit blog heb benoemd. Ben je op een ander moment van plan een grote verandering door te voeren in jouw bedrijf? Heb je bijvoorbeeld nieuwbouw- of verbouwingsplannen? Of ben je van plan te investeren in zonnepanelen of bedrijfsmiddelen? Geef dat dan vooral even door aan je adviseur. Wij denken graag vooraf met je mee over hoe je aan de verzekeringseisen kunt voldoen.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant