Ga direct naar de inhoud

68% van de ondernemers functioneert minder door slaapproblemen

Artikel slaap ondernemers.jpg

Normaal gesproken slapen we bijna 1/3e van ons leven. Sommige mensen vinden dit heerlijk, anderen vinden het zonde van hun tijd. Om ondernemers te helpen meer uit hun onderneming te halen, hebben we de afgelopen drie maanden – in samenwerking met Hallo Slaap – de slaapgewoontes van ondernemend Nederland in kaart gebracht. In dit artikel deelt Irma Leijten, slaapexpert bij LIJV, de resultaten. Ook geeft ze handvatten om mogelijke slaapproblemen op te lossen.

Echte Ondernemers Slapen: het onderzoek

Zes tot negen uur: zoveel slaap hebben de meeste Nederlanders nodig. Toch denkt bijna 20% van de mensen dat ze met minder slaap toe kunnen. Zonde, want in de meeste gevallen heeft dit gevolgen voor hun prestaties. 

Bij ABN AMRO Verzekeringen waren we nieuwsgierig naar hoe goed ondernemers nu eigenlijk slapen. Daarom hebben we van augustus tot november – samen met onze partner Hallo Slaap – een onderzoek gedaan. Ruim 600 ondernemers hebben een slaapscan ingevuld om hun slaappatroon onder de loep te nemen. Vallen ze moeilijk in slaap? Hebben ze moeite met doorslapen? Verstoren slaapproblemen hun dagelijks functioneren? En: zijn ze nu tevreden met hun huidige slaappatroon? 

Daar kwamen verrassende resultaten uit. Van de 633 ondervraagde ondernemers heeft:

  • 41% een verstoorde slaap. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde (20-25%); 
  • 48% al een half jaar of langer slaapproblemen;
  • 65% zorgen over hun slaapprobleem;
  • 70% concentratieproblemen.

Daarnaast geeft 68% van de ondernemers aan dat slaapproblemen hun dagelijks functioneren verstoort. Dit probleem neemt in 7% van de gevallen zelfs ernstige vormen aan.

Wil je weten hoe goed jij slaapt? Doe dan zelf onze gratis slaapscan

Waarom slapen we? 

We doen het allemaal, maar waarom slapen we eigenlijk? Dat is heel simpel. Slaap is ons belangrijkste herstelmechanisme en daarmee ook onze belangrijkste energieleverancier voor de volgende dag. Slaap levert ons niet alleen fysiek herstel op, maar vergroot ook onze weerbaarheid tegen ziekten. Daarnaast zorgt het voor het herstel van onze concentratie, geheugen, creativiteit en besluitvaardigheid. Last but not least: slaap zorgt ook voor een goed humeur. En daar worden we allemaal blij van. 

 

Gevolgen van onvoldoende slechte slaap

Helaas komen slaapproblemen veel voor. Gemiddeld gezien ervaren 20-25 % van de bevolking drie of meer nachten per week problemen met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden of niet fit wakker worden. Bij onregelmatige werktijden kan dit zelfs oplopen tot 40-45 %. Uit ons onderzoek blijkt nu dat ondernemers een soortgelijk patroon laten zien: 41% heeft een verstoorde slaap. 

Gevolgen op korte termijn

Deze slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben. Op korte termijn kan iemand last hebben van:

  • vermoeidheid
  • concentratie- en geheugenproblemen
  • een korter lontje 

Deze problemen kunnen weer leiden tot minder productiviteit en een lagere kwaliteit van werk. Je maakt meer fouten. En dat maakt je werk minder leuk. Onvoldoende slaap leidt zo tot harder willen werken om toch die voldoening uit je werk te willen halen. Een slechte slaap kan in een aantal branches ook gevolgen hebben voor de veiligheid, denk aan transport, bouw en zorg.

Gevolgen op lange termijn

De gevolgen op lange termijn zijn ook niet mis. Iemand die slecht slaapt heeft een grotere kans op: 

  • hart- en vaatzieken
  • diabetes type II
  • depressies
  • burn-out
  • angststoornissen 

Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat een slechte kwaliteit van slaap ook de kans op dementie vergroot. Genoeg redenen om slaapproblemen bij de wortel aan te pakken, dus.

 

Oorzaken van slaapproblemen

Slaapstoornissen zijn soms het gevolg van fysieke problemen. Denk aan: onrustige benen, apneu (kort stoppen met ademen), slaapwandelen of praten in je slaap. Vaker is de oorzaak te vinden in insomnia: een slaapprobleem zonder achterliggende fysieke oorzaak. Daarvan is de aanleiding mentaal: in veel gevallen stress. 

Wanneer de oorzaak wordt weggenomen, betekent dit niet altijd dat je geen slaapproblemen meer hebt. Je houdt deze namelijk vaak onbewust zelf in stand. Dat kan door: 

  1. een verstoorde relatie met slaap: je wil zo graag slapen of ‘moet’ slapen, want … morgen wil je fit zijn, presteren, enzovoort. Normaal ga je gewoon slapen en nu wordt dit een spannende gebeurtenis: gaat het deze keer wél lukken?
  2. verstoorde slaapgewoontes die ontstaan zijn door het slaaptekort. Je gaat eerder naar bed, langer uitslapen in het weekend of valt onbedoeld ’s avonds voor de TV in slaap. Je bedoelingen zijn goed, maar het verstoort het natuurlijke slaap-waakritme. En daarmee een goede slaap. 

 

Hoe los je slaapproblemen op? 

De oplossing van slaapproblemen is simpel en complex tegelijkertijd. Namelijk: herstel je ontspannen relatie met slaap en versterk je natuurlijke slaap-waakritme. Dat klinkt eenvoudig, maar blijkt lastig en is zeer persoonlijk. Want hoe doe je dat succesvol? Dat is per persoon anders. Het is zoeken naar wat jou écht ontspant. En laat écht ontspannen nu bijzonder lastig te zijn als je wilt slapen, maar dit niet lukt.  

Vaak moet je leren om minder te doen in plaats van meer om je doel te bereiken. Dat zijn we niet gewend: vaak werken we actief aan een oplossing voor een probleem. Bij slaap werkt dat niet dus. De oplossing is niets doen; alleen ontspannen liggen en rusten. Dan komt de slaap je vanzelf halen. We kunnen slaap namelijk niet zelf pakken: het is een autonoom proces waar we géén controle over hebben.

In essentie is slapen dus ‘niets doen’. Vraag een goede slaper wat hij of zij doet om goed te slapen en deze persoon zal zeggen: ‘Nou … niets.’ Een slechte slaper zal daarentegen een aantal acties opnoemen, zoals: ‘geen koffie meer’, ‘voor het slapen een warme douche’, ‘een banaan eten’, ‘aan lavendel ruiken’, ‘meditatie’, ‘yoga’, ‘white noise of witte ruis’, ‘onder een verzwaringsdeken liggen’, enzovoort. Dit zijn allemaal dingen buiten jezelf, maar de enige die kan zorgen dat je écht ontspant ben je zelf. Al die dingen kunnen je daar wel bij helpen, maar garanderen helaas geen goede slaap. En dat is iets waar velen wel op hopen. 

 

Je hoeft het niet alleen te doen

De meeste mensen met slaapproblemen zoeken of krijgen daarbij geen professionele hulp. In 85% van de gevallen blijven ze zelf naar oplossingen zoeken. Ze proberen tips op internet uit of halen natuurlijke slaapmiddelen in huis. Vaak zonder succes. Slaapmedicatie is meestal ook geen oplossing. Dit helpt je om tijdelijk beter in te slapen en meer te slapen, maar dat effect neemt al na twee weken af. 

Wanneer je last hebt van een verstoorde slaap, ben je vaker gebaat bij slaapcoaching. Professionele hulp dus. Zo zijn cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment-therapie bewezen effectief bij slaapproblemen. Deze methodes bieden je namelijk inzicht en vaardigheden om je goed te ontspannen en zetten daarmee de deur weer open naar een goede kwaliteit van slaap. Dus waarom zou het niet doen?

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant