Ga direct naar de inhoud

Verklein de kans op keukenbrand

Keukenbrand.jpg

Veel professionele keukens werken met bakdampafzuiging. Wanneer de vlam in de pan slaat kan het vuur het afzuigkanaal in worden gezogen. Zo breidt een brand zich snel uit naar de rest van het gebouw. Zijn er rondom de afvoerkanalen brandbare materialen verwerkt of is het afvoerkanaal vervuild door vetaanslag? Dan ontstaat al snel een onbeheersbare brand. Wat kunt u doen om dat te voorkomen?

Regelmatig schoonmaken

U kunt met een aantal maatregelen de kans op schade door brand beperken. De belangrijkste is periodieke reiniging van de bakdampkap en het afvoerkanaal. Want als er brand in de keuken ontstaat, kan vetaanslag in het afvoerkanaal bijdragen aan verspreiding van de brand. Schoonmaken is in ieder geval nodig als de vetaanslag dikker is dan 0,5 millimeter. Hoe vaak u moet laten schoonmaken, is onder meer afhankelijk van de aard van uw bedrijf, de grootte van de installatie en hoe intensief u die gebruikt.


Gespecialiseerd schoonmaakbedrijf

U kunt de afvoerkanalen niet zelf schoonmaken. Dat moet u laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Het schoonmaakwerk vereist professionele kennis en speciale apparatuur. Om te beoordelen wat er precies moet gebeuren, is vooraf een inspectie nodig. Dat gebeurt door met daarvoor ontworpen apparatuur in de afvoerkanalen te kijken. Of door met het blote oog door de inspectieluiken het afvoerkanaal te controleren.


Brandpreventie: wat kunt u zelf doen?

Zelf kunt u ook de nodige maatregelen nemen om het risico op (grote) keukenbranden te verkleinen:

  • Plaats een installatie die vet afbreekt.
  • Weet u niet hoe het afvoerkanaal loopt en is het daardoor niet goed schoon te maken? Vervang dan het afvoerkanaal.
  • Heeft u een aluminium dampkap? Vervang die dan door een kap van roestvrijstaal.
  • Plaats brandkleppen in het kanaal. Een brandklep is een stalen plaat die sluit als de temperatuur te hoog oploopt. Brand kan daardoor niet verder het kanaal in trekken.
  • Breng een blusinstallatie aan in de dampkap.
  • Zorg voor blusmiddelen in de keuken. Voor branden met hete olie of vloeibaar vet, zoals een frituurbrand, zijn speciale schuimblussers (klasse F) verkrijgbaar.

 

Eerste hulp bij vlam in de pan

Vlam in de pan? Volg dan deze stappen:

  • Draai direct de schakelaar van het fornuis uit om verdere verhitting te voorkomen.
  • Schakel de afzuiginstallatie uit.
  • Schuif een passende of grotere deksel van u af gericht over de pan. De vlam krijgt geen zuurstof meer en zal uitgaan. Laat het deksel op de pan liggen.
  • Heeft u geen deksel bij de hand? Gebruik dan een bakplaat of een natte handdoek. Gebruik nooit water om te blussen. De combinatie van water en olie zorgt voor een grote steekvlam die de kans op een felle brand verhoogt.
  • Laat de pan minstens een uur afkoelen op het fornuis. Ga er niet mee aan de wandel.
  • Lukt het u niet om het vuur te blussen? Bel dan meteen 112.

Zorgeloos ondernemen in de horeca?

Verzeker je horecazaak tegen de meest voorkomende risico's. Sluit vandaag nog een verzekeringspakket af!

Geschreven door

Ook interessant