Heb jij voor jouw onderneming een nieuw verlengingsvoorstel ontvangen voor je verzuimverzekering? Mathilde: ‘Dan raad ik je aan om onderstaande onderwerpen na te lopen voordat je het voorstel volmondig accepteert.’
CAO of andere afspraken
Als ondernemer maak je afspraken met je personeel over hun loondoorbetaling bij ziekte. Mathilde: ‘Soms maak je die afspraken zelf. Bijvoorbeeld in het arbeidscontract of het personeelshandboek. Maar in veel sectoren kan je ook te maken hebben met een CAO. Hierin kunnen afspraken zijn gemaakt over het percentage loon dat je moet doorbetalen als je medewerkers ziek worden. Als ondernemer wil je natuurlijk voorkomen dat je verzuimverzekering minder uitkeert dan wat jij in dat geval kwijt bent aan loonkosten.’
Twee voorbeelden
In de CAO voor het Kappersbedrijf staat het volgende:
- Aan medewerkers die voor 1 juli 2024 ziek zijn geworden, moet het loon twee jaar lang volledig doorbetaald worden.
- Is de medewerker na 1 juli 2024 ziek geworden, dan moet het loon het eerste jaar volledig worden doorbetaald en het tweede jaar voor 70%.
In de CAO voor Metaal en Techniek staat dat medewerkers die ziek zijn geworden de eerste zes maanden volledig worden doorbetaald. Voor de andere 18 maanden geldt 90%, tenzij de medewerker tijdens zijn ziekte op arbeidstherapeutische basis gaat werken (ofwel: voorzichtig starten met re-integreren door simpelweg dingen te proberen) of zijn werk voor een deel van zijn tijd hervat. Dan is de werkgever verplicht om het loon volledig te vergoeden.
Belangrijk is dat je weet welke afspraken er gelden voor jouw medewerkers en of de dekking van de verzuimverzekering hierop is aangepast. Het zou vervelend zijn als je er tijdens ziekte van een medewerker achter komt dat je onvoldoende verzekerd bent. Daarnaast is oververzekeren ook niet nodig. Kies de dekking die bij jouw onderneming past.
Draagkracht
Een verzuimverzekering kent altijd een wachttijd. Dat is de periode waarover de verzekeraar niet uitkeert als een werknemer ziek is. Voordat je het verlengingsvoorstel goedkeurt, is het verstandig om hier bij stil te staan. Als jouw bedrijf de afgelopen tijd gegroeid is, kan het interessant zijn om meer risico te nemen door de wachttijd te verlengen. Daarmee bespaar je namelijk op premie. Loop je nu juist meer risico? Bijvoorbeeld omdat je medewerkersbestand uit oudere werknemers bestaat. Dan is het misschien verstandig om de wachttijd juist in te korten.
MKB-verzuimontzorgverzekering
Steeds meer ondernemers kiezen voor de MKB-verzuimontzorgverzekering. Vooral kleine werkgevers (tot tien medewerkers) willen graag ontzorgt worden als een medewerker ziek is. Dit gaat verder dan de vergoeding van de loonkosten door de verzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een casemanager die contact onderhoudt met de werkgever en de werknemer;
- Volledige vergoeding van interventies op advies van de bedrijfsarts of casemanager;
- Een casemanager die de werkgever helpt met de aanpak van een re-integratieplan;
- Poortwachtergarantie; heb je als werkgever de adviezen van de arbodienst opgevolgd en volgt er toch een sanctie van het UWV (extra jaar loondoorbetaling)? Dan worden ook deze kosten vergoed.
Meer informatie: ‘De MKB-verzuimontzorgverzekering’
Goede secundaire voorwaarde: WIA-verzekering
Na twee jaar ziekte kan een medewerker een WIA-uitkering van het UWV ontvangen. Deze uitkering is bepaald geen vetpot. Als werkgever kun je ervoor zorgen dat je medewerkers een aanvulling krijgen op deze uitkering; tot 70% van hun laatstverdiende salaris. Vaak wordt hiervoor een WIA-verzekering afgesloten. Al met al een goede secundaire arbeidsvoorwaarde en in diverse CAO’s zelfs verplicht. Denk bijvoorbeeld aan de CAO voor de Huisartsenzorg, de Metaal en de Bouw.
Hulp nodig?
Wij denken graag met je mee over de verlengingsvoorstellen die je voor jouw inkomensverzekeringen hebt ontvangen. Neem contact met ons op. Dat kan op het telefoonnummer 038-4968433 (keuze 2). Of stuur een e-mail naar inkomen@abnamroverzekeringen.nl.