Grote brandrisico’s in veel horecazaken
‘Ik doe inspecties voor de brandverzekering. Meestal ga ik naar horecabedrijven, maar ook naar bedrijven met een bedrijfsrestaurant. Vooral in keukens waar in olie gebakken of gefrituurd wordt, kom ik grote brandrisico’s tegen. De buitenkant van de afzuiger glimt me meestal wel blinkend schoon tegemoet. Maar als ik het rooster weghaal, kom ik daar regelmatig dikke lagen viezigheid tegen. Daar word ik niet vrolijk van, om met Rob Geus van de Smaakpolitie te spreken.’
Voorkom brand in de afzuiger
Als het afzuigkanaal boven de afzuigkap vet is, staat die bij een keukenbrand al snel in brand. Als je pech hebt, slaat de brand door naar het dak. Laatst is er nog een restaurant in mijn eigen woonplaats afgebrand. Binnen een kwartier was een kleine brand onbeheersbaar geworden. En een half uur lag het restaurant volledig in de as. Een stuk vlees even flamberen geeft misschien een lekker knapperig randje, maar als de afzuiger vet is, kan dat leiden tot grote brand.