Horecabeveiliging in 3 stappen
Elke horecazaak heeft zijn eigen inbraakrisico’s. Wanneer een restaurant in een rustige buurt ligt bijvoorbeeld, is de kans op inbraak groter dan in een drukke woonwijk. En een oud pand is vaak eenvoudiger open te krijgen dan een nieuwbouwpand. Bent u ondernemer in de horeca en zoekt u een betere beveiliging voor uw zaak? Volg dan deze 3 stappen:
Stap 1: Breng uw inbraakrisico’s in kaart
Wanneer u als ondernemer in de horeca op zoek bent naar een goede beveiliging van uw zaak, moet u eerst weten waar de zwakke punten zitten en wat er beveiligd moet worden. U kunt de inbraakrisico’s in kaart (laten) brengen met de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI 2.0). Met dit instrument komt u erachter in welke risicoklasse uw zaak valt en welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Als u weet in welke risicoklasse uw bedrijf valt, kunt u ook bepalen welk soort inbraakmeldsysteem u nodig heeft.
Stap 2: Maak een beveiligingsplan
Laat u goed informeren over de mogelijkheden voor beveiliging van uw horecazaak. Een gecertificeerd BORG-erkend bedrijf kan een beveiligingsplan voor u maken. In dat plan beschrijft het bedrijf welke organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen u moet nemen om het risico op inbraak te minimaliseren.
Stap 3: Schakel een professioneel installatiebedrijf in
U bent in de horeca pas verzekerd van een goede beveiliging, wanneer u de aanbevolen elektronische maatregelen laat installeren door een erkend installateur. Dat geldt zeker voor een alarmsysteem. De erkende installateur weet precies waar hij detectie moet plaatsen en hoe hij die moet afstellen.
Goed op slot
Beveiliging van horeca begint bij solide hang- en sluitwerk. Sloten op deuren en ramen houden inbrekers niet buiten de deur, maar ze vertragen ze wel. De politie of beveiliging heeft daardoor langer de tijd heeft om op een inbraakmelding te reageren. Daarmee vergroot u de pakkans enorm. Investeer daarom in inbraakwerend hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk. Overigens komen de meeste inbrekers via het raam binnen. Zorg dat bij sluiting van uw zaak het personeel ramen en deuren ook echt goed vergrendelen en niemand meer binnenlaat. Wees u ook bewust van de veiligheidsrisico's van sleutels en sluitingstijden.
Alarmsysteem geschikt voor horeca
Wanneer de inbrekers de sloten open hebben gekregen, moeten ze natuurlijk niet ongestoord hun slag kunnen slaan. Daarom is een goed alarmsysteem een must voor elke onderneming in de horeca. Zorg dat een alarm wordt doorgemeld naar een permanent bewaakte meldkamer: een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Met een doorgeschakeld alarmsysteem hebben inbrekers hooguit een paar minuten om waardevolle zaken buit te maken. Ze hebben bijvoorbeeld geen tijd om de kluis open te breken. Zo beperkt u de schade zoveel mogelijk. Laat u goed informeren welk systeem geschikt is voor uw zaak.