Ga direct naar de inhoud

Hoe draag je bij aan werkgeluk?

Hoe-draag-jij-bij-aan-werkgeluk.jpg

We werken allang niet meer alleen om brood op de plank te krijgen. We willen vooral een baan die ons voldoening en verbinding geeft. Werkgeluk heb je voor een groot deel zelf in de hand; een ander groot deel ligt bij de werkgever. Daarom is de laatste werkweek van september uitgeroepen tot de Week van het Werkgeluk, bedoeld om aandacht te vestigen op het belang van gelukkige werknemers. Simon Peereboom, adviseur inkomens- en zorgverzekeringen, vertelt hoe je als werknemer én als werkgever kunt bijdragen aan werkgeluk.

Hoe gelukkig zijn we?

‘Uit onderzoek blijkt dat slechts 34 procent van de Nederlanders gelukkig is op het werk. Dat kan beter, vooral als je bedenkt dat we het grootste deel van de dag aan werk besteden. Werk heeft dan ook een grote invloed op de rest van ons leven en dus op ons geluksgevoel. En als je gelukkig bent, ga je met meer plezier naar je werk. Dat is ook goed voor je werkgever, want dan ben je productiever, meer betrokken en creatiever.

 

Wat maakt werkenden gelukkig?

Ben Tiggelaar schrijft in een artikel op nrc.nl "De vier pijlers van werkgeluk", dat werkgeluk vooral wordt bepaald door vier zaken:

  1. een hoger doel: doen waar je van houdt en in gelooft;
  2. betrokkenheid: emotionele betrokkenheid bij je werk;
  3. veerkracht: om kunnen gaan met tegenvallers;
  4. vriendelijkheid tussen collega’s: respectvol met elkaar omgaan, spullen delen, goed luisteren naar elkaar, complimenten geven, et cetera.

 

Hoe vergroot je je werkgeluk als werknemer?

Als werknemer moet je dus vooral bij jezelf te rade gaan: zit ik wel op de juiste plek? Geeft wat ik doe me genoeg voldoening? Als het antwoord ‘nee’ is, kun je daarover in gesprek gaan met je leidinggevende. Want ook je manager wil graag dat je met plezier naar je werk gaat. Tegen niet goed kunnen omgaan met tegenvallers, blijkt mindfulness een goede remedie. Deze meditatietechniek leert je om met meer aandacht bij je huidige activiteiten te zijn en vergroot je persoonlijke veerkracht.

En als de band met je collega’s beter kan, kun je dat het beste aangeven bij je leidinggevende. Die moet dan actie ondernemen om die band te helpen verbeteren, bijvoorbeeld door de teamsamenstelling te wijzigen en/of teambuildingsactiviteiten te organiseren. Bij conflicten kan je leidinggevende gesprekken inplannen, eventueel onder begeleiding van een coach/mediator.

 

Hoe bevorder je werkgeluk als werkgever?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je werknemers, dus ook voor hun werkgeluk. Daar heb je zelf ook baat bij, want gelukkige werknemers zijn productievere werknemers. Daar kun je op verschillende manieren aan bijdragen. Om er een paar te noemen:

  • ontwikkelmogelijkheden bieden;
  • zorgen dat je werknemers zelfstandig kunnen werken in een prettige werksfeer;
  • je werknemers betrekken bij de organisatie;
  • bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Welke maatregelen je kunt nemen om het werkgeluk van je werknemers te vergroten, kun je lezen in het risicoartikel Hoe houd je je medewerkers duurzaam inzetbaar? en op onze themapagina 'Werkplezier'. 

Voorkom een ongezonde werkdruk

Verder is voorkomen dat je werknemers onder een te hoge werkdruk werken heel belangrijk voor hun werkgeluk. Een hoge werkdruk kan tijdelijk een hogere productie opleveren, maar kost op lange termijn meer dan dat het opbrengt. Het kan leiden tot ernstige psychische en/of fysieke gezondheidsklachten. In het risicoartikel Hoe voorkom je een ongezonde werkdruk? bieden we tips om deze risico’s te verminderen.

 

Hoe zorg je samen voor meer werkgeluk?

Het allerbelangrijkste, is een goede communicatie tussen werkgever en werknemer. Dat betekent dat je als werkgever regelmatig in gesprek moet gaan met je werknemers of zorgen dat hun leidinggevende dat doet. Alleen zo kom je erachter wat je werknemers gelukkig maakt. Als werknemer moet je niet bang zijn om je wensen kenbaar te maken. Niemand schiet er iets mee op als je ongelukkig aan het werk bent en vindt dat je dat lijdzaam moet verdragen. Uiteindelijk kan dat zelfs tot uitval leiden.

Daarnaast zijn er verschillende extra secundaire arbeidsvoorwaarden die de werkgever voor je kan regelen, waarmee je vitaal en met plezier aan het werk kunt blijven. 

Geschreven door

Ook interessant